Terrori-iskut kummittelevat yhä pariisilaisten arjessa: "Nuoret muslimimiehet ovat aika eksyksissä"

Terrorihyökkäyksen jälkeen paluu normaaliin arkeen voi viedä pitkään. Pariisissa turvattomuuden tunne ja rasismi ovat lisääntyneet marraskuun 2015 iskujen jälkeen.

terrorismi
Terrori-iskun kohteeksi joutuneen La Belle Équipe -ravintolan terassi on nykyään lähes aina täynnä.
Terrori-iskun kohteeksi marraskuussa 2015 joutuneen La Belle Équipe -ravintolan terassi on nykyään lähes aina täynnä.Juha Nurminen

PariisiAlkuillan aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, kesälomalta palanneet pariisilaiset nauttivat espressoa tai punaviinilasillista. Ollaan kivenheiton päässä Saint Martinin kanaalista, kadunkulmassa, jossa sijaitsee kaksi viihtyisää terassia – Le Carillon ja Le Petit Cambodge.

Vastapäiseen seinään kiinnitetty muistolaatta kertoo kuitenkin karusta lähihistoriasta. Perjantai-iltana 13. marraskuuta 2015 islamistiterroristit tappoivat näiden terassien pöytiin 15 ihmistä ja haavoittivat useita kymmeniä. Yhteensä Pariisissa kuoli 130 ihmistä.

Terrori-iskun muisteleminen herättää yhä puistatuksia, sanoo terassilla istuva Amayack Tchekoskayov. Hän on ollut Le Carillonin vakiasiakas jo vuosia.

– Sinä iltana paikalla oli valtavasti väkeä, kuten aina perjantai-iltaisin. Yhtäkkiä tähän ajoi musta auto, jossa istuneet terroristit ryhtyivät tulittamaan ihmisiä silmittömästi konetuliaseillaan. Se on yhä aivan käsittämätöntä, Tchekoskayov puuskahtaa

Kun tieto terrori-iskuista levisi kaupungilla, rupesi Tchekoskayovin puhelin soimaan tauotta. Hän kun kävi iskun kohteeksi joutuneissa ravintoloissa lähes joka ilta.

– Tuona perjantaina olin kuitenkin jäänyt poikkeuksellisesti kotiin. Tajusin, että olisin voinut helposti kuolla. Kyse oli pienestä sattumasta.

Pelko on muuttanut arkirutiineita

Takaraivossa tykyttävä pelko on yhä osa Pariisin arkea. Sen huomaa pienistä asioista.

Jossain vaiheessa haastattelua terassin viereen peruuttaa valkoinen pakettiauto hieman tavallista vauhdikkaammin. Kaikki asiakkaat säpsähtävät ja sitten huojentuvat, kun auto pysähtyy ja siitä nousee ystävällisen näköinen vanhempi ranskalaisherra.

Jerry Konate ja Amayack Tchekoskayov ovat Le Carillon -ravintolan vakiasiakkaita.
Jerry Konate ja Amayack Tchekoskayov ovat Le Carillon -ravintolan vakiasiakkaita.Juha Nurminen

– Minä pelkään uusia iskuja, ei sitä käy kieltäminen. Barcelonan tapahtumat muistuttivat taas kerran siitä, että iskujen kohteeksi voi joutua kuka tahansa täysin sattumanvaraisesti, Tchekoskayovin ystävä Jerry Konate sanoo.

Konate ei usko, että uusia iskuja pystyttäisiin nykyisten turvatoimien avulla estämään. Niinpä hän pyrkii olemaan itse varovainen eli esimerkiksi välttelemään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.

– Valitsen mieluummin vähän syrjäisempiä ruokaravintoloita, enkä käy enää lainkaan yökerhoissa. Myös elokuvateatterit ja liian täydet metroasemat tuntuvat nykyään vähän turvattomilta.

Uskonnolliset yhteisöt ovat kääntyneet sisäänpäin

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että ilmapiiri Pariisissa on kiristynyt terrori-iskujen seurauksena. He ovat itse alun perin kotoisin muslimimaista: Konate Senegalista ja Tchekoskayov Uzbekistanista.

– Rasismi on lisääntynyt selvästi. Ja toisaalta myös homofobia. Minä olen homo ja iskujen jälkeen olen joutunut puolustelemaan elämäntapaani aiempaa enemmän, Tchekoskayov sanoo.

Muistokukkia, joita pariisilaiset toivat ravintoloiden eteen niiden avattua taas ovensa.
Marraskuun 2015 terrori-iskut järkyttivät pariisilaisia.Juha Nurminen

Miesten mukaan etenkin muslimeihin suhtaudutaan aiempaa epäilevämmin. Se on puolestaan aiheuttanut vastareaktion ja uskonnolliset yhteisöt ovat kääntyneet sisäänpäin.

– Kuukausi iskujen jälkeen me jouduimme senegalilaisten maanmiesteni hyökkäyksen kohteeksi. Heidän mielestään minä en ollut pukeutunut ramadanin edellyttämällä tavalla. Sellaista ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin, Konate sanoo.

Hänen mukaansa etenkin nuoret muslimimiehet ovat aika eksyksissä ja vetäytyvät siksi kiihkomieleisen uskonnollisuuden suojiin.

”Töissä jatkaminen on minun viestini terroristeille”

Itäisessä 11. kaupunginosassa sijaitsee toinen iskujen kohteeksi joutunut ravintola, pariisilaisten olohuoneeksi kutsuttu La Belle Équipe. Kauniina kesäiltana terassi on täynnä nuoria, iloisia seurueita.

Ravintolapäällikkö Lorenzo Carini hymyilee baaritiskin takana. Hän kertoo, että ravintolassa on nykyään täyttä lähes joka ilta.

– Täällä käy nykyään paljon turisteja, jotka eivät välttämättä edes tiedä terrori-iskuista. Pariisilaiset kävivät täällä aluksi muistamassa iskujen uhreja, mutta nykyään he haluavat lähinnä nauttia hyvästä tunnelmasta, kuten missä tahansa baarissa, Carini sanoo.

Belle Équipen terassilla kuolleiden 21 ihmisten muistoksi asennettu muistolaatta.
Belle Équipen terassilla kuolleiden 21 ihmisten muistoksi on asennettu muistolaatta. Juha Nurminen

Hän työskenteli La Belle Équipessa myös toissa vuonna. Onneksi ei sinä perjantai-iltana, kun Musta Seat Leon ajoi ravintolan eteen.

Autosta nousseet terroristit ampuivat kuoliaaksi 21 ihmistä, joista yhdeksän oli ravintolan työntekijöitä.

– Aina silloin tällöin joku asiakas haluaa kysellä terrori-iskuista. He saavat vain harvoin vastauksia, sillä me emme halua aiheesta juuri puhua.

Suurin osa henkilökunnasta on vaihtunut iskujen jälkeen ja itse ravintola on kokenut täydellisen remontin.

– Toki on ihmisiä, joille tämä paikka on liian traumaattinen. Ymmärrän sen hyvin, Carini toteaa.

– Itselleni on ollut kuitenkin tärkeää jatkaa työskentelyä, se on minun viestini terroristeille.