Analyysi: Epäselvät lupailut yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa kaatoivat Ruotsin kokoomusjohtajan

Ruotsin maltillinen kokoomus pelkäsi, että Anna Kinberg Batran johdolla vaaleissa tulee murskatappio. Suunnanmuutos vaatii uuden naaman – mutta onko suuntakaan selvillä?

Ruotsi
Anna Kinberg Batra puhuu kansallispäivänä
Anna Kinberg Batra on johtanut Ruotsin maltillista kokoomusta vuoden 2015 alusta.Janerik Henriksson / EPA

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra taipui lopulta eroamaan. Eroa on vaadittu puolueen sisällä keväästä asti, mutta viime päivinä erovaatimukset kiihtyivät.

Dagens Nyheter -lehden politiikan kommentaattori Ewa Stenberg totesi, että kun on sellaisia puoluetovereita kuin Kinberg Batralla ei tarvitse vihollisia.

Syynä paniikkiin on kannatuksen alamäki. Puolueen kannatus on ollut mielipidemittauksissa kuudentoista prosentin tienoilla, alimmillaan sitten vuoden 2003. Ruotsidemokraatit ovat pyyhältäneet ohi.

Parlamenttivaaleihin on vuosi aikaa ja puolueessa pelättiin, että nykyisen johtajan vedossa edessä olisi rökäletappio.

Tyytymättömyyttä puolueen tilaan oli miltei koko Kinberg Batran kauden ajan. Kokoomuspuolue ratsasti suosionsa huipulla vuosia Fredrik Reinfeldtin johdolla. Puolue hävisi kuitenkin vaalit 2014, joutui oppositioon ja Reinfeldt katosi paikalta.

Seuraaja Anna Kinberg Batra sai epäkiitollisen alun juhlien jälkeisenä korjailijana.

Tammikuun yhteistyötarjous sekoitti kentän

Ruotsin koko politiikkaa hämmentää ruotsidemokraattien nousu suureksi puolueeksi. Kinberg Batran käännekohta oli tammikuussa, kun hän esitti mahdollisuutta hallituksen kaatamiseen ruotsidemokraattien tuella. Vastineeksi hän lupasi hataraa yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa joissakin asiakysymyksissä eduskunnassa.

Ehdotus sai keskustan ja liberaalit takajaloilleen. Ne eivät suostu yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Perusteluna kuullaan yleensä puolueen rasistinen tausta. Pelättiin, että moderaattien irtiotto hajottaa koko porvarileirin.

Omakin puolue oli tyytymätön. Puolue jakautuu konservatiiveihin ja liberaaleihin, jotka suhtautuvat esimerkiksi maahanmuuttoon eri tavoin. Konservatiivien mielestä maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien kanssa pitäisi tehdä selkeää yhteistyötä. Liberaalisiipi kammoksuu moista ehdotusta ja on muiden porvaripuolueiden linjoilla.

Puolueen kannatus alkoi karista. Konservatiiveja siirtyi ruotsidemokraattien taakse ja liberaaleja keskustaan.

Kinberg Batra selitteli, ettei hän halua mitään oikeaa yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Aika ei ollut kypsä. Voidaan kysyä, miten kauan suuri eduskuntapuolue pidetään eristyksissä. Toisaalta ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonin yritykset puhdistaa rasismi puolueesta eivät vakuuta kaikkia. Jyrkkä maahanmuuttokritiikki on yhä puolueen sielu.

Erilaisista yhteistyökuvioista puhutaan, koska seuraavakin hallitus on todennäköisesti vähemmistöhallitus, joka tarvitsee tukea joko yli oikeisto-vasemmisto -blokkirajan tai sitten ruotsidemokraateilta.

Jakautuneen kokoomuksen linja on epäselvä

Kinberg Batraa on moitittu epäselvyydestä ja karisman puutteesta. Hän esiintyi alussa liian viileästi, mutta paransi loppua kohti. Epäselvyys tulee siitä, ettei jakautuneessa puolueessakaan tiedetä, mitä halutaan.

Kun menee huonosti, poliitikot sanovat yleensä, että puolueen viestiä pitää kirkastaa ja ettei hyvää sanomaa ole saatu läpi. Todellisuudessa koko linja voi olla hukassa eikä selittelemällä parane.

Vain kuusi prosenttia olisi pitänyt Kinberg Batraa parhaana henkilönä seuraavaksi pääministeriksi. Omatkin kannattivat enemmän keskusta Annie Lööfiä.

Tiedotustilaisuudessa Kinberg Batra ei halunnut suoraan käyttää tarjottua naiskorttia, jonka mukaan naisjohtaja kohtaisi aina suurempaa kritiikkiä. Hän kuitenkin sanoi toivonsa, että hänen tyttärensä tulee näkemään Ruotsissa naispuolisen pääministerin. Kinberg Batra on ollut kokoomuksen ensimmäinen naisjohtaja.