Piispa Seppo Häkkinen: "Ei lietsota vihaa, ei olla sinisilmäisiä"

Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen mielestä kirkko on tarjonnut paikan Turun puukkoiskun käsittelyyn.

terrorismi
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen Paavo Koponen / Yle

Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen mukaan kirkolla on ollut oma tehtävänsä Turun puukotusiskun hoitamisessa.

– Kirkko tarjoaa paikan tapahtuneen käsittelyyn. Kirkko haluaa tällä tavalla olla ihmisten keskellä ja kulkea ihmisten rinnalla.

Häkkisen mielestä kirkon kannattaa jatkaa hyvää työtä.

– Kirkolla ja sen työntekijöillä on osaamista ja resursseja ihmisten kohtaamiseen ja diakoniseen auttamiseen. Tällaisella toiminnalla voidaan parhaimmillaan ehkäistä ääriajattelua ja vastakkainasettelua.

Turvapaikanhakijoiden joukko on moninainen

Perjantaina tuli viikko Turun puukkoiskusta. Häkkinen on seurannut keskustelua ja haluaa ettei kaikkia turvapaikanhakijoita leimata mahdolliseksi uhaksi.

– Toivoisin, että tässä keskustelussa ei lietsottaisi vihaa. Yhtä vähän kuin toisaalta oltaisi mitenkään sinisilmäisiä. On tietenkin aivan oikein, että Turun iskun tekijää ja tekijöitä kohdellaan rikollisina.

Häkkinen toteaa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden joukko on hyvin moninainen. Häkkisen mukaan viikon aikana keskustelusta on hänelle jäänyt parhaiten mieleen puukotusiskun uhrien auttaminen.

– Uhreja autettiin oman turvallisuuden uhalla. Sekä suomalaiset, maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset. Tämä on tärkeä ja positiivinen viesti, joka meidän olisi hyvä kuulla.

Yhteistyössä viranomaisten kanssa

Turun tapahtumat eivät ole muuttaneet Häkkisen mielipidettä pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Häkkisen mukaan auttamisessa ei silti saa rikkoa lakia.

– Aiemminkin olen korostanut, että kirkon on toimittava yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tällaista auttamistyötä ei tehdä viranomaisilta salaa tai vastoin heidän ohjettaan. Turvallisuuden edistäminen ja viranomaisten toiminnan tukeminen on kaikkien tehtävä. Yhteiskunnalla on oikeus suojella kansalaisia ja rangaista pahantekijöitä.

Häkkisen mielestä jokaisen ihmisen elämä on arvokas ja kaikkia hädänalaisia on autettava.

– Toivoisin, että meillä ei vahvistuisi semmoinen ajattelu, että hädänalaisen auttaminen olisi rikos, vaan päinvastoin.

Kirkko on tarjonnut paperittomille esimerkiksi hätämajoitusta ja muuta kiireistä apua. Häkkinen miettii, että tällaista olisi tapahtunut myös Mikkelin hiippakunnassa.

– Voi olla, että yksittäisiä tilanteita on ollut, mutta seurakunnista ei ole ollut minuun yhteydessä. Kokemus omasta hiippakunnastani on se, että täällä meillä päin Suomea tämä kysymys ei ole läheskään niin suuri tai akuutti kuin suurissa kaupunkikeskuksissa.

Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Hämeen itäosa ja Pohjois-Karjalasta Kitee sekä Tohmajärvi.