1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lohikalat

Lohia nostetaan miljoonien eurojen hissillä voimalaitoksen ohi – tutkija epäilee, onko siitä merkittävää hyötyä

Voimalaitosrakentamisen hävittämää luonnonlohta yritetään palauttaa Oulujokeen miljoonainvestoinnilla. Hissi kuitenkiin ratkaisee vain murto-osan luonnonlohen kohtaamista ongelmista.

lohikalat
Lohi nousee Oulujoessa Merikosken voimalaitoksen kalaportaita pitkin
Lohi nousee Oulujoessa Merikosken voimalaitoksen kalaportaita pitkin.Mirko Siikaluoma / Yle

Valtavalla lohihissillä tehty ensimmäinen nosto Oulujoessa sijaitsevalla Montan vesivoimalaitoksella elokuun lopulla tuottaa saaliiksi vain yhden luonnonlohen.

Kyseinen lohiyksilö on selvinnyt elämässään jo pitkälle, kun se on noussut mereltä Oulun Merikosken kalatietä pitkin Muhokselle saakka.

Yksinäisen lohen lisääntymisvietti vetää sitä ylävirtaan. Sen sadat sisarukset ovat menehtyneet aikaisemmin matkalla alas voimalaitosten turbiineihin tai petokalojen suihin meressä. Lohenpoikasten hävikki on suurta.

Uudesta hissistä lohi jatkaa tankkiauton kyydissä monien muiden voimalaitosten ohi Utos- tai Kutujokeen, jossa se pääsee vapaaksi, kotiutumaan ja etsimään puolisoa.

Hissi parantaa lohen hyvinvoinia

Fortumin ympäristöpäällikkö Marja Savolaisen mukaan uusi hissimenetelmä on hyvä, sillä kalaan ei kosketa käsin tai lippohaavilla.

– Montan korkeudella lohet ovat varmasti nousuvaelluksella ja pääsevät lohihissin ansiosta hyvävoimaisina ylöspäin, Marja Savolainen selvittää.

Marja Savolaisen takana näkyvä lohen kiinniottolaitteen kita lasketaan jokeen yhdessä altaiden kanssa.
Marja Savolaisen takana näkyvä lohen kiinniottolaitteen kita lasketaan jokeen yhdessä altaiden kanssa. Arto Veräjänkorva / Yle

Lohihissi Montan voimalaitoksella on vaikuttava laitos. Betonia, ruostumatonta terästä ja väkivahvoja pumppuja on hankittu kiinniotto- ja ylisiirtolaitteeseen 2,6 miljoonalla eurolla. Fortumin osuus loppusummasta on 80 prosenttia, lopun rahoittavat valtio ja lähikunnat.

Panostus on valtava, sillä Merikosken kalatien yläpuolelle nousee vuosittain vain 300–1000 lohiyksilöä. Lohen kilohintaa ei hankkeessa lasketa.

– Jos ei yritetä, ei luonnonlohi elvy koskaan. Jos kuitenkin luonnonlohen palauttaminen epäonnistuisi, kalahissiä voidaan käyttää myös kalastettavien kalojen ylisiirtoon, Marja Savolainen sanoo.

Luonnonlohi vaikeaa palauttaa Oulujokeen

Tutkijaprofessori Jaakko Erkinaro Luonnonvarakeskuksesta suhtautuu Oulujoen luonnonlohen palauttamiseen epäillen. Ongelmia riittää, vaikka konevoimalla ylisiirto Montan kohdalla nyt koheneekin.

Lohi houkutellaan hissin kitaan tehokkaiden pumppujen avulla.
Lohi houkutellaan hissin kitaan tehokkaiden pumppujen avulla.Timo Nykyri / Yle

– Oulujoki on niin raskaasti rakennettu. Ylempänä kutupaikkojakin on enää vähän. Lisäksi poikasten hävikki on suurta. Pitäisi parantaa kalojen selviytymistä myös alavirtaan päin, voimalaitosten läpi.

Jos ei yritetä, eli luonnonlohi elvy koskaan.

Marja Savolainen

Erkinaron mielestä esimerkiksi Iijoessa luonnonlohen palauttamiselle olisi jo selvästi paremmat mahdollisuudet. Voimalaitoksia on vain alajuoksulla, ja mahdollisuudet esimerkiksi kalaportaiden rakentamiselle ovat aivan toista luokkaa, Jaakko Erkinaro painottaa.

– Itse harkitsisin varojen suuntaamista suosiolla kalastettavien lohien istutuksiin ja rantalaitureihin, millä lisättäisiin kalastusmatkailua, Erkinaro vinkkaa.

Lue seuraavaksi