Kenestä Ruotsin maltillisen kokoomuksen uusi johtaja? Medialla kaksi suosikkia

Ruotsin media uskoo entisten ministerien Ulf Kristerssonin ja Elisabeth Svantessonin olevan vahvoilla maltillisen kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Ruotsin politiikka
Elisabeth Svantesson
Elisabeth SvantessonPelle T Nilsson / AOP

Ruotsin suurin oppositiopuolue etsii uutta johtajaa sen jälkeen, kun Anna Kinberg Batra ilmoitti erostaan. Puolue ei ole pystynyt ottamaan paikkaansa selkeänä oppositiojohtajana, ja neljä porvarillista puoluetta ovat nokitelleet toisiaan Kinberg Batran kolmivuotisella kaudella.

Puolue kaipaisi siis vahvaa johtajaa, mutta itsestään selvää johtajaehdokasta ei ole. Vahvimmat kandidaatit ovat tuntemattomia suurimmalle osasta suomalaisista.

Media uskoo entisiin ministereihin

Ruotsin media on nostanut esille erityisesti kaksi pääministeri Fredrik Reinfeldtin hallituksessa istunutta ministeriä: entisen sosiaalivakuutusministeri Ulf Kristerssonin ja entisen työmarkkinaministeri Elisabeth Svantessonin.

Liberaali Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) luonnehtii Kristerssonia kapinallisten tukholmalaisten suosikiksi. Kristersson edustaa puolueen liberaalia laitaa, ja hänen uskotaan tekevän selkeän pesäeron maahanmuuttovastaisiin ruotsidemokraatteihin.

53-vuotias Kristersson on valtiopäiväedustaja, edustaa maltillista kokoomusta talouspolitiikassa ja on aiemmin työskennellyt elinkeinoelämässä. DN:n teettämän mielipidemittauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) hän on puolueen vaikuttajahahmojen suosikki puheenjohtajaksi.

Elisabeth Svantessonia Dagens Nyheter kuvaa pidetyksi Tukholman ulkopuolella. Hänen ansiokseen lasketaan, että maltillinen kokoomus on koventanut maahanmuuttopolitiikkaansa.

Häntä pidetään toimintakykyisenä ja selkeänä poliitikkona. 49-vuotias Svantesson on maltillisen kokoomuksen valtiopäiväedustaja ja kansantaloustieteilijä.

Ulf Kristersson
Ulf KristerssonAxman Ola / AOP

Kiinnostaisiko Bildtiä?

Muut median väläyttelemät nimet ovat suomalaisillekin tutumpia. Näihin kuuluvat maltillisen kokoomuksen entinen puheenjohtaja Carl Bildt ja entinen puolustusministeri Mikael Odenberg.

Kokoomusta kannattavan Expressenin (siirryt toiseen palveluun) poliittinen kommentaattori K-G Bergström uskoo, että ajatus politiikkaan palaamisesta voisi houkutella 68-vuotiasta Bildtiä.

Carl Bildt
Carl Bildt.Yle

Hän kuvaa Bildtiä puolueen unelmaehdokkaaksi. Bildtillä ei ole tällä hetkellä merkittäviä tehtäviä, ja hän voi olla turhautunut, arvioi Bergström, joka on Ruotsin tunnetuimpia politiikan kommentaattoreita.

63-vuotias Mikael Odenberg on puolestaan profiloitunut maltillisen kokoomuksen kriitikkona. Hän on arvioinut puolueen linjaa monissa debattiartikkeleissa Dagens Nyheterissä.

Juttu perustuu Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun), Expressenin (siirryt toiseen palveluun), Sveriges Televisionin (siirryt toiseen palveluun) ja Sverigesradion (siirryt toiseen palveluun) artikkeleihin.

Lue myös:

Ruotsin oppositiojohtaja eroaa: "Minulla ei ole edellytyksiä hoitaa tehtävää hyvin"

Analyysi: Epäselvät lupailut yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa kaatoivat Ruotsin kokoomusjohtajan