1. yle.fi
  2. Uutiset

Harjus ja lohi lisääntyvät hyvin suojellussa Ounasjoessa

Koskiensuojelun suurjokiin kuuluva Ounasjoki tuottaa nykyään hyvin villiharjusta. Asiantuntijoiden mielestä taimenkantoja parantaisi Ounasjoen sivujokien kutupaikkojen kunnostus.

kosket
Ounasjoen Marraskoski 24.8.2017
Ounasjoen Marraskoski 24.8.2017Jarmo Honkanen / Yle

Suomen suurimpiin jokiin kuuluva 300 kilometriä pitkä vapaana säilytetty Ounasjoki saa alkunsa Enontekiön tuntureilta ja yhtyy valjastettuun Kemijokeen Rovaniemellä.

Ounasjoki suojeltiin vesivoimarakentamiselta erityislailla 34 vuotta sitten. Koskia ja kutupaikkoja on kunnostettu vuosituhannen vaihteessa. Ympäristöhallinto on taannoin arvioinut joen ekologisen tilan erinomaiseksi.

Harjus eli Lapissa tutummin harri, lisääntyy nykyään Ounasjoessa hyvin luontaisesti, sanoo ylitarkastaja Jarmo Huhtala Lapin ely-keskuksesta.

– Harjuksen kannalta tämä Ounasjoki on hyvässä kunnossa, varsinkin täältä yläjuoksulta tulee saaliita ihan komeasti. Kunnostuksista on jo aikaa ja varmaan joki on niistä elpynyt ja harjustuotanto on sitä mitä on maksimissaan, sanoo ylitarkastaja Huhtala.

Ounasjokeen on myös istutettu harjusta ja taimenta. Taimenen lisääntymiselle tärkeiden kymmenien sivujokien kutukoskien kunnostus olisi tarpeen. Sivujokiin huuhtoutuu turvemailta ja metsäojituksista multa, joka pakkaa peittämään hyvät kutusorat.

– Joka koskelle saisi tuoda kutusoraa aika reilujakin määriä. Tämä työ on nähty koko Suomessa tarpeelliseksi, että tähän asiaan on kyllä herätty koko Suomen laajuudelta tällä hetkellä.

Myös verkkopyynnin tuntuva väheneminen on edistänyt harjuskantojen kasvua.

Siirtolohien kutu onnistunut hyvin

Ennen Kemijoen valjastamista lohi nousi Itämerestä myös tänne Ounasjoelle ja lisääntyi hyvin. Viime vuosina aikuisia lohia on siirretty tänne kutemaan ja lohenpoikasia on syntynyt runsaasti. Hyvien harjussaaliiden ohella tätä pidetään osoituksena pääuoman hyvästä kunnosta.

Kittiläläinen perhokalastaja Timo Koivisto onnistui saamaan Ounasjoesta harjuksen 24.8.2017 metrin tulvasta huolimatta. Timon tämän kesän suurin harri tähän mennessä on ollut 50 senttiä pitkä. Kala painoi noin kilon.
Kittiläläinen perhokalastaja Timo Koivisto onnistui saamaan Ounasjoesta harjuksen 24.8.2017 metrin tulvasta huolimatta. Timon tämän kesän suurin harri tähän mennessä on ollut 50 senttiä pitkä. Kala painoi noin kilon. Jarmo Honkanen / Yle

Herkullinen harjus on jäänyt vähälle huomiolle Suomessa. Matkailukalastus ja median huomio keskittyy enimmäkseen loheen ja lohikiistoihin.

Harjus on arvostettu saaliskala monissa Euroopan maissa, mutta niistä puuttuvat Ounasjoen luokkaa olevat vapaat virrat. Ounasjoen kalastusalueen isännöitsijän Risto Similän mielestä kalastusmatkailu pitää saada vauhtiin.

– Lohijoet vetävät sitä porukkaa, Teno ja Väylä. Harjuksen pyynti on vähän, että se ei sillä lailla viehätä suuresti. Kyllä siinä olisi minusta matkailumarkkinoinnin puolella todella paljon tehtävissä. Täällä on valmiit kaikki senssit muuta kuin tulla porukkaa, rannat on tyhjänä ja joki täynnä kalaa, sanoo Ounasjoen kalastusalueen isännöitsijä Risto Similä.

Lue seuraavaksi