1. yle.fi
  2. Uutiset

Hurrikaani Harvey iski Texasin rannikolle – viranomaiset antavat turvallisuusohjeita

Texasilla on edessään erittäin suuri katastrofi, sanoo osavaltion kuvernööri Greg Abbott.

hirmumyrskyt
Harvey-hurrikaani riepottelee palmuja Corpus Christin kaupungissa, Texasissa.
Harvey-hurrikaani riepottelee palmuja Corpus Christin kaupungissa, Texasissa.Darren Abate / EPA

Meksikonlahdella riehuvan hurrikaani Harveyn keskus on saavuttanut Texasin osavaltion rannikon.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan rantautuminen tapahtui Port Aransasin ja Port O'Connorin välissä, noin 50 kilometrin päässä Corpus Christin kaupungista. Myrskytuulet ja rankkasateet piiskaavat laajaa aluetta rannikolla.

Muutama tunti ennen rantautumista meteorologit olivat nostaneet Harveyn voimakkuuden toiseksi korkeimpaan luokkaan eli kategoriaan neljä Saffir-Simpsonin viisiportaisella asteikolla. Kyseessä on ensimmäinen näin voimakas hurrikaani Texasissa sitten Carla-myrskyn vuonna 1961.

Asiantuntijat ovat varoittaneet Harveyn voivan aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Kymmenettuhannet ihmiset ovat siirtyneet hurrikaanin alta pois.

Andrea Burdge ja Alyssa Burdge kävelivät myrskyssä Corpus Christin rannalla perjantaina 25. elokuuta.
Andrea Burdge ja Alyssa Burdge kävelivät myrskyssä Corpus Christin rannalla perjantaina 25. elokuuta.Joe Raedle / AFP

Katastrofia ennustetaan

Texasilla on edessään "erittäin suuri katastrofi", kun hurrikaani Harvey saavuttaa rannikon, sanoo Teksasin kuvernööri Greg Abbott.

Abbottin mukaan Harvey todennäköisesti iskee Texasin öljynjalostusteollisuuden ytimeen Corpus Christiin.

Kaupungissa asuu noin 320 000 ihmistä. Viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni heistä on lähtenyt kodistaan sen jälkeen, kun vapaaehtoinen lähtökehotus annettiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut tilanteen luonnonkatastrofiksi Texasin kuvernöörin pyynnöstä. Trump sanoo Twitterissä, että hän on luvannut alueelle liittovaltion täyden avun.

Yhdysvaltain hätätilavirasto FEMA on kehottanut asukkaita lataamaan puhelintensa akut ja puhelimiinsa viraston sovelluksen, jotta he saavat päivitetyt ennusteet ja turvallisuusohjeet.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi