Poliisin toiminta Turun puukotuksissa saa kiitosta kansalaisilta: "Tekijä säilyi hengissä, ei pääse pälkähästä"

Poliisin merkitys on korostunut Turun tapahtumien jälkeen. Poliisilta toivotaan jatkossakin näkyvyyttä katukuvassa, mutta säästöt huolettavat poliisia ja kansalaisia.

Turku
Poliisauto Lahden tori Poliisin päivä
Poliisiauto kiinnosti lahtelaisia torilla.Juha-Petri Koponen / Yle

Turun järkyttävät tapahtumat ovat horjuttaneet monen turvallisuudentunnetta. Poliisi on lisännyt näkyvää partiointia ja tämä saa kansalaisilta kiitosta. Kynnys lähestyä poliisia näyttää myös madaltuneen.

– Kentältä on tullut viestiä, että kansalaiset ovat aiempaa herkemmin tulleet keskustelemaan ja esittämään ajatuksiaan ja toiveitaan. Tätä olemmekin toivoneet, että saisimme palautetta ja ihmiset uskaltaisivat tulla puhumaan poliisille, sanoo Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Poliisilla on jo pitkään ollut huoli voimavaroistaan ja Hämeen johtava poliiisiviranomainen toi tämän ilmi myös lauantaina Poliisin päivä-tapahtumassa Lahden torilla pitämässään puheessa.

– Ihmisillä on ehkä ollut käsitys, että poliisi on saanut lisää resursseja, vaikka totuus on, että tiettyjä leikkauksia vain on peruttu. Itse asiassa aivan äskettäin jouduin allekirjoittamaan sopeuttamissuunnitelmat, joiden valossa Hämeestäkin katoaa joka kahdeksas poliisi vuoteen 2021 mennessä, sanoo Koskimäki.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Lahden tori
Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki tapasi kansalaisia Lahden torilla.Juha-Petri Koponen / Yle

Koskimäen mielestä vähennykset ovat jyrkässä ristiriidassa vallitsevan, muuttuneen arkitodellisuuden kanssa.

– Turun tapahtumat valitettavasti osoittivat, että uhat ovat lisääntyneet. Mielenterveysongelmat näkyvät kaduilla yhä selvemmin ja ammattirikollisuus on tullut Suomeen. Näihin uhkakuviin poliisin pitäisi pystyä vastaamaan ja haluamme tuoda esillle, että miksi meiltä ei voida leikata näin paljon.

"Amerikassa mies olisi varmasti ammuttu kuoliaaksi"

Eila-Sisko Kantola Asikkalasta ja kummilapsensa Sanna Rantanen Turusta olivat tutustumassa poliiseihin ja heidän välineistöön Lahden kauppatorilla. Turun tapahtumat ovat luonnollisesti tuoreena naisten muistissa, varsinkin Sannalla.

– En ole aiemmin pelännyt liikkua missään. Ulkomaillakin olen liikkunut paljon yksin, mutta kyllä tapahtumat ovat laittaneet mietteliääksi. Ennen ajattelin lähinnä, että mitä vaaroja on kun liikkuu yksin yöaikaan yöaikaan, mutta ei sitä näköjään voi ikinä tietää, mitä tapahtuu ihmisten keskellä päiväaikaan.

Sanna Rantanen ja Eila-Sisko Kantola Lahden tori
Sanna Rantanen ja Eila-Sisko Kantola kiittelevät poliisin ammattimaisuutta.Juha-Petri Koponen / Yle

Molempien mielestä poliisien määrää ei saisi vähentää ja näkyvyyttä saa olla jatkossakin, muuallakin kuin liikenteessä. Kaksikko kiittelee poliisien toimintaa Turussa.

– Amerikassa mies olisi varmasti ammuttu kuoliaaksi, meillä kokeneet poliisimiehet ampuivat vain jalkaan ja tekijä säilyi hengissä, eikä pääse pälkähästä ja onhan hänenkin hengellä merkitystä kaikesta huolimatta, sanoo Eila-Sisko.

Molemmat naiset toivovat, että ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan eivät silti kasvaisi.

– Tunnen paljon pakolaisia, eikä tämä tapaus muuta minun asenteitani heitä kohtaan, sanoo Sanna Rantanen.

"Ei sitä voi alkaa pelkäämään arkea"

Lahtelainen, nykyinen Turussa asuva Ellu kertoo olleensa paikalla Turun kauppatorilla järkyttävien verotekojen aikana. Hän ei nähnyt itse puukotuksia, mutta havaitsi muun muassa ruumiin kadulla. Tapahtumat jättävät jälkensä, mutta Ellu sanoo, että pelkoa se ei lisännyt. Aihe on silti niin tuore ja herättää voimakkaitakin mielipiteitä, ettei nainen halua esiintyä koko nimellään.

lahtelainen Ellu näki Turun tapahtumat läheltä Lahden Tori
Ellu oli Turussa paikalla veriteon aikaan.Juha-Petri Koponen / Yle

– Ensimmäisenä yönä valvoin ja mietin tapahtumia, mutta sen jälkeen olen saanut nukuttua. Ei sitä voi alkaa pelkäämään arkea.

Mielipidekyselyissä on havaittavissa jyrkentyneitä asenteita maahanmuuttajia kohtaan, mutta Ellu ei myönnä, että hänen asenteissaan olisi tapahtunut muutoksia.

– Hulluja mahtuu joka kansalaisuuteen, muta normaalit ihmiset, jotka ovat turvapaikan tarpeessa ovat tervetulleita. Viranomaisilta toivoisin enemmän kansainvälistä yhteistyötä ja tarkkaavaisuutta, että Suomeen ei pääsisi sellaisia, jotka eivät tänne kuulu.

Poliiseille Ellulta lähtee kiitokset Turun tapahtumien hyvästä hoidosta. Hän pitää myös hyvänä, että virkavallan läsnäolo katukuvassa on lisääntynyt. Poliisien määrään tai toimivaltuuksiin Ellu ei silti lähtisi tekemään suoralta kädeltä suuria muutoksia.

– Luohan se turvallisuudentunnetta, että poliisi on näkyvillä, mutta ei se tarkoita, että heidän pitäisi olla jatkuvasti kaikkialla läsnä. Nyt ainakin he ovat näkyneet ihan riittävästi katukuvassa niin Lahdessa kuin Turussakin.

Tiina Sihlman ja Vilma
Tiina Sihlman pohtii turvallisuutta myös pienen Vilma-lapsen äitinä. Juha-Petri Koponen

Lahtelaiselle Tiina Sihlmanille Turun tapahtumat korostivat poliisin merkitystä yhteiskunnassa.

– Kyllähän sitä ajatteli, että Suomessakin voi joku isku tulla, ja nyt kun se tapahtui, niin kyllähän se laittaa miettimään turvallisuutta ihan uudella tavalla. En osaa sanoa, onko poliisilla oikeat resurssit vai ei, mutta ei heitä pitäisi ainakaan vähentää.