Kuollut merimetso löytyi tienviittaan ripustettuna Maalahdessa – poliisi epäilee rikosta

Poliisi sai ilmoituksen lauantaina aamupäivällä kuolleesta merimetsosta Rantatien varrella Maalahdessa. Poliisi tutkii tapausta luonnonsuojelurikoksena.

ympäristörikokset
Kuollut merimetso ripustettuna Petolahden tienviittaan.
Lukijan kuva

Pohjanmaan poliisilaitos sai lauantaina aamupäivällä tiedon kuolleesta merimetsosta, joka oli ripustettu Petolahteen osoittavaan tienviittaan huomiota herättävällä tavalla. Poliisipartio kävi irrottamassa linnun ja se on toistaiseksi poliisin hallussa mahdollisia jatkotutkimuksia varten.

Tienviittaan oli lisäksi ripustettu pahvinpala, johon oli kirjoitettu ruotsiksi "Vi tar di" (vapaasti suomennettuna "Nappaamme teidät").

Poliisi tutkii asiaa luonnonsuojelurikoksena. Merimetso on rauhoitettu eläin ja on syytä epäillä, että lintu on pyydystetty ja tapettu ihmisen toimesta. Luonnonsuojelulain mukaan myös kuolleena tavatun rauhoitetun eläimen haltuunottaminen on kiellettyä.

Aiemmin elokuussa poliisi sai ilmoituksen vastaavasta tapauksesta Närpiön Nämpnäsissä. Myös aiemmassa tapauksessa on kirjattu rikosilmoitus luonnonsuojelurikoksesta.

Merimetsokannasta kiistaa

Merimetsokannan kasvu herättää tunteita Pohjanmaan rannikolla. Hallinto-oikeus on antanut luvan merimetsojen munien öljyämiseen ja suojametsästykseen, koska merimetsojen takia merenpohja on huonontunut ja kalakannat heikentyneet Juckasgrynnan-saaren lähistöllä.

Yle Pohjanmaa kertoi heinäkuussa, että Maalahdessa on tuhottu merimetsojen pesiä myös luvatta. Tapausten tutkiminen on vaikeaa, koska käytännössä tutkinta on sen varassa, onko joku nähnyt tai kuullut jotakin.