1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin hallitus luopuu veronkorotuksista – oppositio hehkuttaa poliittista voittoaan

Keskustapuolueen johtaja pitää hallituksen perääntymistä isona voittona allianssille.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Kuva: Erik Simander / Lehtikuva

Ruotsin hallitus on lauantaina ilmoittanut, että se luopuu suunnittelemistaan veronkorotuksista, kertovat Ruotsin mediat. Porvarioppositio oli uhannut nostaa hallitusta vastaan epäluottamuslauseen, mikäli se yrittäisi ajaa veronkorotukset läpi.

Ne koskivat muutoksia valtion tuloverotukseen, pienyrittäjien verotukseen ja lentoveroon.

Vastineeksi porvarioppositio on ilmoittanut, että se vetää pois ehdottamansa epäluottamuslauseen hallitusta vastaan. Porvarillinen allianssi hehkuttaa hallituksen perääntymistä veronkorotuksista isona poliittisena voittona.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– On hyvä, että hallitus luopuu kahdesta suunnittelemistaan kolmesta veronkorotuksesta. Kolmas korotusehdotus muutetaan. Se on hyväksi Ruotsille ja iso voitto allianssille,  keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf kirjoittaa Twitterissä.

Myös muut porvariallianssin johtajat maltillisesta kokoomuksesta, liberaaleista ja kristillisdemokraateista ovat kiitelleet hallituksen päätöstä.

Ruotsin politiikassa kuohuu

Ruotsin sisäpolitiikassa on kuohunut viime aikoina, ja porvarioppositio on uhannut hallitusta parillakin epäluottamuslauseella.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostamalla hallituksella ei ole valtiopäivillä ehdotonta enemmistöä, ja porvariallianssi kykenisi ruotsidemokraattien tuella kaatamaan sen.

Useat hallituksen ministerit pitävät epäluottamuslauseilla uhkaamista vaarallisena käytäntönä ja katsovat, että se vaarantaa valtiopäivien budjettityöskentelyn kokonaan.

– Se ei ole oikea tapa tehdä vastuullista oppositiopolitiikkaa, sanoo kehitysapuministeri Isabella Lövin sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Hultqvistin epäluottamusäänestys yhä edessä

Vaikka porvariallianssi nyt vetää uhkauksensa veronkorotuksia koskevasta epäluottamuslauseesta, se aikoo edelleen pysyä puolustusministeri Peter Hultqvistia vastaan suuntaamansa epäluottamuslauseen takana.

Peter Hultqvist Kuva: Erik Simander / Lehtikuva

Oppositio syyttää Hultqvistia valtion turvallisuuden vaarantamisesta Kuljetushallituksen tietovuodon yhteydessä. Ruotsin kuljetushallitus ulkoisti ajokorttirekisterinsä teknologiayritys IBM:lle Tšekkiin. Tšekkiläisillä it-teknikoilla oli pääsy rekistereihin, vaikka heistä ei ole koskaan tehty turvatarkastuksia.

Tietovuodon tultua julki, kaksi ministeriä joutui eroamaan heinäkuun loppupuolella.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit vuoden kuluttua.

Tämä juttu perustuu Sveriges Televisionin (siirryt toiseen palveluun), Sveriges Radion (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) artikkeleihin.