Retkeilijät ihastuivat vastavihittyyn reitistöön Pieksämäellä - "Kouluarvosanalla sanoisin 9 1/2"

Vedenjakaja-reitistö yhdistää kolme hyvin erilaista luontotyyppiä: Partaharjun harjumaiseman, Nikkarilan kangasmaastot sekä Tahinsuon lappimaisen suoluonnon.

luonto
Retkeilyreitistön kylttejä.
Poluille on asennettu yhteensä 400 kylttiä ja opastetaulua.Tarja Nyyssönen / Yle

Suomen luonnon päivänä Pieksämäellä juhlttiin uuden Vedenjakaja-reitistön avajaisia. Nyt retkeilijä voi patikoida yhteensä 35 kilometrin matkan kunnostetuilla ja osittain uusillakin poluilla sekä pitkospuilla. Reitistön vihki käyttöön Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen. Wuorinen on vakuuttunut Pieksämäen kaupungin satsauksesta.

– Mielestäni voidaan sanoa, että tämä reitistö toimintapaikkoineen on ainutlaatuinen kokonaisuus myös koko Suomen mittakaavassa. Kun on mahdollisuus mm. kanotointiin, esteettömään retkeilyyn, kuntorasteiluun, maastopyöräilyyn ja kalastukseen, niin voi todeta, että reitistön varrella on melkein kaikki se, mitä yleensä voi ajatella tekevänsä tällaisella reitistöllä.

pitkospuut Tahinsuolla
Tahinsuon keskelle pääsee pitkospuita pitkin. Tarja Nyyssönen/Yle

Pieksämäen kaupunki on käyttänyt omaa rahaa reitistön kunnostamiseen ja rakentamiseen noin 300 000 euroa. Vedenjakaja-reitistö nähdään yhtenä kaupungin vetonauloista tulevaisuudessa. Jo ennen virallisia avajaisia retkeilijät ottivat polut omikseen. Avajaispäivänä jokainen vastaantulija olii tyytyväinen reitistöön.

– Hirmu hyvät opasteet ja leveät polut täällä on. Ja taukopaikat hyvässä kunnossa ja niitä on tiheässä, sanoivat aktiiviset retkeilijät Mariitta Hämäläinen ja Sirpa Öster nokipannukahvien lomassa.

Sekä Österille että Hämäläiselle reitti oli tuttu entuudestaan, sillä Nikkarilassa ja Partaharjulla on ollut retkeilypolkuja jo vuosikymmeniä. Nyt vanhoja polkuja on kunnostettu ja uusiakin polkuja on rakennettu muun muassa yhdistämään Nikkarilan polut Tahinlammen polkuihin.

– Kävin viime viikolla Partaharjulla Salvosen kiertämässä, en ollut pitkilleen käynyt. Nyt siellä oli kota ja näköalatorni ja vaikka mitä rakennettu, Sirpa Öster iloitsee reitistön palvelutasosta.

Nokipannukahvit Kukkaroniemen nuotipaikalla.
Taukopaikkoja reitillä on useita. Tarja Nyyssönen / Yle

Etenkin maastopyöräilijät kiittelevät reitistön polkuja. Vedenjakaja-reitistön patikointipolkujen yhteyteen on tehty yhteensä 40 kilometrin matkalle maastopyöräreittejä. Mikkeliläinen Jyrki Häyry oli tullut Pieksämäelle juurikin pyöräilyreitin vuoksi.

– Vielä en koko reittiä ole ajanut, mutta hyvälle vaikuttaa, Häyry toteaa nuotion ääressä taukopaikalla.

Pieksämäkeläiset Joonas Kilpeläinen ja Aleksi Vähäsoini ovat puolestaan kolunneet liki joka polun Vedenjakajalla. Miehet ovat hiljattain innostuneet fatbike-pyöräilystä, ja Pieksämäellä on siihen erinomaiset mahdollisuudet.

– Kouluarvosanalla sanoisin 9 1/2. Tämä on pieni kaupunki mutta ihan erinomaiset ulkoliikuntamahdolilisuudet on täällä, Joonas Kilpeläinen sanoo.

Ihmisiä nuotiolla.
Retkeilijät ovat ottaneet reitistön taukopaikkoineen omakseen. Tarja Nyyssönen / Yle

Molemmat miehet katselevat luontoa mieluiten pyörän selästä.

– Läskipyörällä pääsee talvellakin hyvin liikkumaan metsässä. Silloin näkee vähän eri kantilta sitä maisemaa. Hieno laji on tämä, Vähäsoini sanoo ja kiittelee Pieksämäen kaupunkia hyvistä harrastemahdollisuuksista.