1. yle.fi
  2. Uutiset

Klaus Ristola seisoi kahden metrin päässä veitsimiehestä ja tämän uhrista – "Kuvottavinta oli, että nuori nainen otti selfien ruumiin kanssa"

Turkulainen Klaus Ristola ei saa mielestään pois kuvaa rouvasta, joka joutui puukotuksen uhriksi Ristolan silmien edessä. Ristola kulki puukottajan reitin Turun torilla viikko tapahtumien jälkeen.

Turun puukotukset 2017
Klaus Ristola.
Klaus Ristola.Mika Puska

Klaus Ristola osoittaa valtavaa kynttilämerta.

Sen jälkeen hän viittoo torin laidalla Kauppiaskadulla sijaitsevan pankkiautomaatin suuntaan.

– Minä olin nostamassa rahaa tuolta automaatilta, kun kuulin yhtäkkiä naisen kiljuvan kovaa. Mutta en tajunnut silloin, mitä torilla tapahtuu, Ristola sanoo.

Marokkolainen Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies astui Turun torille viikko sitten perjantaina Yliopistonkadun kävelykadun puoleisesta kulmasta. Hän ryntäsi torin kulmalla olevan Jehovan todistajien kojun luokse ja puukotti vuonna 1986 syntynyttä naista. Nainen kuoli puukotuksista saamiiinsa vammoihin.

Ruotsissa asuva ja Suomessa matkalla ollut Hassan Zubier oli torilla ja näki tilanteen. Hän juoksi auttamaan maassa makaavaa naista. Puukottaja iski myös häntä veitsellä ja aiheutti vammoja, joiden vuoksi Zubier istuu tällä hetkellä pyörätuolissa.

Ensimmäisten puukotusten jälkeen marokkolainen mies lähti silminnäkijähavaintojen mukaan kävelemään pois torilta Yliopistonkadun kävelykadun suuntaan, mutta kääntyi ja palasi takaisin torille.

Muistokynntilöitä Turun torilla.
Päivi Happonen / Yle

Klaus Ristola lähtee kävelemään tuhansien kynttilöiden, kukkien ja korttien luota kohti torin keskellä sijaitsevaa kahvilaa.

Sitä samaa reittiä, jota marokkolainen puukottaja kulki viikko sitten perjantaina.

– Kaikki tapahtui nopeasti. Ehdin nähdä pankkiautomaatilta, että joku ulkomaalaistaustainen mies lähti torin reunalla olevien autojen luota juoksemaan puukottajan perään. Heillä oli noin puolitoista metriä välillään matkaa.

Ristola näki, että edellä juossut mies kääntyi ja löi takana tulevaa miestä. Siinä vaiheessa Ristola ei vielä tiennyt, että marokkolaisella miehellä oli puukko kädessään.

"Hänen kädessään oli pitkä veitsi, jossa oli leveä terä"

Ristola pysähtyy Turun torin keskellä olevien vihannes- ja marjamyyntipöytien kohdalle. Hän kertoo, että hän näki pankkiautomaatilta näiden myyntipöytien luokse.

Pöytien edessä seisoi viikko sitten perjantaina nainen.

– Naisen edessä oli ihmisiä, ja en siksi nähnyt hänen lastenvaunujaan. Mutta näin, kun marokkolainen mies tuli naisen takaa ja löi molemmilla käsillä häntä selkään.

Turun torilla muistokynttilöitä.
Päivi Happonen / Yle

Ristola jatkaa matkaansa torilla vihannes- ja marjapöytien luota kohti Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun risteystä.

– Siihen risteykseen puukottaja lähti juoksemaan vihannespöytien luota.

Ristola seisoi viikko sitten perjantaina tuona hetkenä pankkiautomaatin edessä. Puukottaja katosi hetkeksi Ristolan näkökentästä torilla olevan jäätelökioskin ja Hesburgerin taakse.

Seuraavaksi Ristola näki ilmassa lentävät punaiset tuolit.

– Puukottajan perään oli lähtenyt torilta ihmisjoukko. Siinä oli noin kymmenen henkilöä, suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. He heittelivät torikahvilan punaisia tuoleja kohti miestä ja yrittivät pysäyttää hänet. Joillakin taisi olla käsissään jotain rautaa ja putken tapaista.

Tuolla hetkellä Ristola näki, mitä torilla juoksevan miehen kädessä oli.

– Hänen toisessa kädessään oli sellainen pitkä veitsi, jossa oli leveä terä. Toisessa kädessä oli lyhyempi veitsi, tai sitten se oli puukko.

Silloin Ristola tajusi, että hänen on lähdettävä muiden mukaan puukottajan perään. Rahat ja pankkikortti jäivät automaattiin.

– Lähdin juoksemaan Nordean talon edestä pankkiautomaatin luota puukottajan perään. Olin juoksemassa päin punaisia Yliopistonkadun yli, kun jokin auto pysähtyi suojatielle. Jouduin pysähtymään ja kiertämään auton.

Muistolappu
Päivi Happonen / Yle

Ristola kävelee rauhallisin askelin torilta kohti Aktia-pankin rakennusta. Hän heiluttaa käsiään eteen ja taakse vartalonsa sivuilla.

– Näin se puukottaja heilutteli juostessaan käsiään.

Viikko sitten perjantaina Kauppiaskadulla pankin edessä seisoi rouva, joka odotti punaisten liikennevalojen vaihtumista vihreäksi. Ristola on saanut myöhemmin tietää, että rouva oli häntä vuotta nuorempi. Puukottaja juoksi rouvan ohitse, mutta kääntyi yhtäkkiä takaisin ja palasi rouvan luokse.

Ristola oli tuolla hetkellä kiertämässä autoa. Hän juoksi lujaa kohti rouvaa, jota puukottaja lähestyi.

– Olin kahden metrin päässä. Marokkolainen mies tuli rouvan luokse ja löi tätä suoraan edestä useita kertoja molemmilla veitsillä. Nainen otti taka-askeleita. Mies huitaisi sivuliikkeellä uudelleen naisen suuntaan. En tiedä, yrittikö hän löydä naista päähän vai minua, joka olin aivan naisen takana.

Tilanne oli kaoottinen.

Puukottaja jatkoi juoksuaan. Jostain tuli muutamia ihmisiä, jotka jäivät rouvan avuksi. He taluttivat rouvan läheisen Aktia-pankin portaille.

– Yksi auttamaan tullut nainen otti puukotetun rouvan syliinsä.

"Varokaa sitä, se puukottaa"

Ristola säntäsi muiden mukana puukottajan perässä Kauppiaskatua ylös kohti Maariankatua.

– Me huudettiin hirveesti vastaantuleville ihmisille, että varokaa sitä, se puukottaa. Varokaa, sillä on veitsi. Ilmeisesti ne ihmiset juoksivat kadun varrella oleviin liikkeisiin, koska ne hävisivät siitä kadulta.

Klaus Ristola
Klaus Ristola paikassa, jossa toinen puukotuksen uhri kuoli.Mika Puska

Klaus Ristola seisoo viikko puukotusten jälkeen liikennevaloissa, joissa puukottaja hyökkäsi rouvan kimppuun. Ristola näyttää kädellään ylös Kauppiaskatua. Hän uskoo, että uhreja olisi tullut paljon enemmän, jos puukottajan perässä ei olisi tullut Kauppiaskadulla ihmislauma, joka varoitti ihmisiä.

– Puukottaja katsoi välillä taaksensa ja meinasi pysähtyä kaksi kertaa. Mutta tämä joukko oli niin lähellä, että mies ei pystynyt pysähtymään. Hänen oli pakko jatkaa matkaa ylöspäin.

Puukottaja jatkoi juoksuaan Kauppiaskatua pitkin. Kun hän oli kääntymässä Kauppiaskadulta Maariankadulle, perässä tullut porukka jäi kauemmaksi.

– Hän juoksi todella kovaa, perässä oli vaikea pysyä. Kun puukottaja sai karistettua tämän porukan kääntyessään Maariankadulle, niin silloin alkoi tulla lisää uhreja.

Ristola näki poliisiauton, joka ajoi Kauppiaskadulla. Poliisiautossa oli ikkuna auki. Ristola huusi poliiseille, mihin suuntaan puukottaja oli juossut. Hän ei ole varma, mutta uskoo, että tämä oli se ensimmäinen poliisipartio, joka ampui puukottajaa reiteen.

Turun toisen puukotuksen uhrin tapahtumapaikalle tuotuja kukkia ja kynttilöitä.
Muistopaikka Aktia-pankin portaillaPäivi Happonen / Yle

"Hän ei päästänyt ääntäkään, kun puukottaja iski häntä"

Ristola ylittää kadun ja pysähtyy torin kulmassa sijaitsevan Aktia-pankin eteen. Siitä on tullut puukotusten uhrien toinen muistopaikka. Portailla on kynttilöitä ja kukkia sekä muutama kortti.

Ristola katselee kukkia ja muistelee viikon takaista perjantaita.

– Auttamaan tullut nainen otti puukotetun rouvan syliinsä tuossa portailla. Tämä auttaja piti uhria puoli-istuvassa asennossa niin, että hänen jalkansa olivat suoraan siinä kadulla. Ei me osattu siinä mitään tehdä, Ristola huokaa.

– Tällä puukotuksen uhriksi joutuneella rouvalla oli vaalea takki päällään, eikä missään näkynyt verta. Olin kuulevinani, että hän sanoi, että häntä ahdistaa tai hän ei saa henkeä. Ne olivat ainoat sanat, jotka kuulin hänen sanovan.

– Hän oli aivan hiljaa kaiken muun ajan. Hän ei päästänyt ääntäkään, silloin kun puukottaja iski häntä. Hän oli vain niin hämmästynyt. Hän oli niin pieni ja hento, Ristolan ääni särkyy.

"Hän vain hiipui pois"

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan puukottajan ensimmäinen uhri, Jehovan todistajiin kuulunut nainen, kuoli torilla ja toinen uhri sairaalassa.

Ristola on varma, että myös toinen uhreista kuoli Turun keskustassa. Aktia-pankin portailla.

– Hän vain hiipui pois. Hänen silmänsä painuivat kiinni, Ristola sanoo hiljaa.

Hän purskahtaa itkuun.

Jonkun ajan kuluttua hän kysyy itseltään, miksi hän ei ehtinyt auttamaan naista, joka joutui liikennevaloissa puukotuksen uhriksi.

-Kyllä sitä miettii, hän sanoo.

Turun toisen puukotuksen uhrin tapahtumapaikalle tuotu suruviesti.
Päivi Happonen / Yle

"Hän käänteli itseään niin, että se ruumis näkyi siinä takana"

Ristola on pitkään hiljaa. Hän osoittaa portaita, joissa on kynttilöitä.

– Minä seisoin tässä, ja se rouva oli tuossa portailla kuolleena, eikä kukaan ollut häntä vielä hakenut siitä. Tähän käveli nuori nainen. Hän kääntyi minuun päin, ja hänellä oli kännykkä kädessä. Olin juuri sanomassa, että pistä se pois, niin tajusin, että tämä nuori nainen alkoi ottaa selfietä.

– Hän käänteli itseään niin, että se ruumis näkyi siinä takana. Minä olin niin hämmästynyt, etten saanut sanaakaan suustani. Kaiken tämän jälkeen kuvottavinta oli, että tämä nainen tuli ja otti selfien ruumiin kanssa.

Ristolan silmät kostuvat jälleen. Hän katsoo torille, jossa ihmiset seisovat kynttilämeren luona.

– Minun jalkani vetävät päivä toisensa jälkeen torille ja tähän paikkaan. Ei minulla ole täällä mitään tekemistä. Minä vain haahuilen ympäriinsä.

Lue seuraavaksi