1. yle.fi
  2. Uutiset

Teini jäi kiinni tiikerinpennun salakuljetusyrityksestä – villieläinten salakuljetus rehottaa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla

Amerikkalaisten himo erikoisiin lemmikkieläimiin on valtava. Tuoreimmassa tapauksessa kalifornialaispoika yritti salakuljettaa bengalintiikerin pennun Tijuanasta.

Eläinten salakuljetus
Uutisvideot: Kalifornialaisteini yritti salakuljettaa tiikerinpennun Meksikosta Yhdysvaltoihin
Uutisvideot: Kalifornialaisteini yritti salakuljettaa tiikerinpennun Meksikosta Yhdysvaltoihin

Eihän sitä voi kiistää: pieni bengalintiikerin pentu on äärettömän suloinen. Parivuotiaana tiikeri kuitenkin on jo aikuisen kokoinen eli parisataakiloinen ja luonnossa se saalistaisi omin avuin.

Ei siis mikään helppo lemmikki. Minkä lisäksi sen hankkiminen lemmikiksi on laitonta.

Kalifornialainen 18-vuotias teinipoika osti urospuolisen tiikerinpennun 300 dollarilla (noin 250 eurolla) Meksikon Tijuanassa katukauppiaalta. Hän yritti salakuljettaa sitä kotiinsa auton lattialla.

Yhdysvaltain tulliviranomaiset kuitenkin löysivät pennun San Diegossa, ja nyt eläin on San Diegon eläintarhan hoivissa.

Meksikossa sirkukset hankkiutuvat eroon tiikereistä

Meksikossa muuttui laki toissa vuonna, ja sirkuksia kiellettiin käyttämästä eksoottisia viillieläimiä näytöksissään. Sen jälkeen niitä on kaupattu lemmikeiksi huumeparoneille, mutta myös tavallisille ihmisille.

Tammikuussa meksikolaisviranomaiset ottivat Tijuanassa huostaan nelikuisen tiikerin sen jälkeen kun paikallinen asukas teki ilmoituksen, että oli nähnyt jonkun miehen kulkevan tiikeri talutushihnassa. Tiikeri oli asustellut kodissa, jossa oli lapsia.

Huhtikuussa Tijuanassa puolestaan otettiin haltuun yhdeksänkuinen tiikeri, joka oli pudonnut asuintalon parvekkeelta alas naapurin terassille.

Yhdysvalloissa on kova kysyntä villieläimille ja niiden osille

Yhdysvalloissa kaikki tiikerilajit on suojeltu ja niiden maahantuonti vaatii luvan. Tiikerien tuontia on rajattu myös kansainvälisessä CITES-sopimuksessa, joka koskee uhanalaisten eläin- ja kasvilajien ja niistä valmistettujen tuotteiden kauppaa.

Jopa noin neljännes maailmassa salakuljetetuista villieläimistä tai niiden osista on ollut lähtöisin Latinalaisesta Amerikasta ja jäänyt tullin haaviin Yhdysvalloissa.

Amerikkalainen Defenders of wildlife -järjestö kertoo (siirryt toiseen palveluun), että vuosina 2005-2014 amerikkalaisilla raja-asemilla napattiin 13 325 kuljetusta, joissa oli eläviä villieläimiä tai villieläimistä valmistettuja tuoteita. Kaikkiaan maailmassa niitä löydettiin tullissa 49 334.

Järjestön mukaan kuljetuksissa oli liki 55 tuhatta eläintä ja 1,5 miljoonaa kiloa eläimien osia (nahkoja, lihaa, rohtoja, eviä ja esimerkiksi kilpikonnan ja simpukan kuoria). Suurin osa kuljetuksista – 70 prosenttia – tuli Meksikosta.

Eläimistä eniten on löydetty pytonkäärmeitä. Valtaosa elävistä eläimistä on tarkoitettu lemmikiksi.

Lähde: AP

Lue seuraavaksi