Presidentti Niinistö tulevasta Trumpin tapaamisesta: Itämeren tilanne nousee varmasti esille

"Varmaan on käynyt ilmi, että Suomessakin jotain tiedetään ja osataan."

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio
Johanna Manu / Yle

– Itämeren tilanne kokonaisuudessaan nousee varmasti esille, tasavallan presidentti Sauli Niinistö arveli ensi viikon asialistasta tulevalla Yhdysvaltain-matkallaan.

Niinistö vastasi toimittajien kysymyksiin lauantaina Teijon kansallispuistossa, missä hän oli Suomen luonnon päivän kunniaksi.

Presidentti matkustaa Washingtoniin ensi viikolla, ja tapaa ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Niinistöltä kysyttiin muun muassa, millaisia asioita haluaa nostaa esille keskustelussa. Presidentti vastasi, että aikoo totta kai nostaa Suomelle tärkeitä asioita, joilla on laajempaakin ulottuvuutta Yhdysvaltain näkökulmasta.

Hän nosti esimerkiksi Naton ja Venäjän neuvottelut.

– Itämerellähän on sotilaallista liikennettä yllin kyllin, ja silloin olisi hyvä jonkinnäköinen yhteys puolin ja toisin, jotta vahingoilta vältyttäisiin.

Venäjä ja Valkovenäjä ovat aloittamassa Zapad-sotaharjoituksen. Ruotsin rannikolla alkaa myös harjoitus, jossa Suomi ja Yhdysvallat ovat mukana.

– Nämä kaikki kertovat siitä, että tietyllä tavalla jännitteet ovat lisääntyneet. Paitsi että niitä on nyt toivon mukaan mahdollisuus jonkin verran purkaa – ainakin niin, että tiedetään mitä kukin siellä tekee.

Arktinen alue myös esiin

Toiseksi kokonaisuudeksi keskusteluun Trumpin kanssa hän pohtii arktista aluetta. Suomi on tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa – Yhdysvallat oli aiemmin samassa asemassa.

– Siinä on aika paljon yhteistä, ja täytyy miettiä löytyisikö sieltäkin jotain sellaista, jota olen kuvaillut tarjoukseksi josta on vaikea kieltäytyä.

Niinistö sanoi uskovansa kutsun ja amerikkalaisen kiinnostuksen johtuvan siitä, että hän on tavannut kevään aikana paljon erilaisia Yhdysvaltojen ja Naton edustajia.

– Heidän puheissaan varmaan on käynyt ilmi, että Suomessakin jotain tiedetään ja osataan.

Niinistöltä kysyttiin myös, onko Suomi valmis kasvattamaan joukkojaan Afganistanissa, jos pyyntö tulee.

– Suomella lienee siellä tällä hetkellä noin 30 henkilöä. Nyt ei ole mitään tietoa siitä, että tällaista pyyntöä tulisi ja en ainakaan nyt etukäteen lähde ennakoimaan vastaustakaan.

Kannattajakorttien laskemiseen menee viikkoja

Lopuksi kysyttiin, miten kannattajakorttien kanssa sujuu. Niinistö siis hakee jatkokautta ja asettuu ehdolle valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Valitsijayhdistyksen perustamiseen vaaditaan 20 000 kannattajakorttia, ja näitä kerätään aktiivisesti vielä tämän viikonlopun ajan.

– Muistan kuulleeni valitsijayhdistykseltä, että he aloittavat nyt pikkuhiljaa laskemaan niitä. Siinä menee viikkotolkulla, kun ei väkeä ole kovin paljoa. Varmaan syyskuun loppuun mennessä numerot ovat selvillä. Siltä vaikuttaa että se 20 000 nyt ainakin toivon mukaan tulee täyteen.