Herätys: Mikä teki Mielensäpahoittajasta brändin, Mayweather voitti McGregorin, viileä sää jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tuomas Kyrö
Katriina Laine / Yle

Terve valittaminen on paikallaan, sanoo Tuomas Kyrö

Kirjailija Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta on kasvanut mittava brändi. Hahmo on nostanut Kyrön maamme myyvimpien kirjailijoiden joukkoon. Kulttuurivieras Tuomas Kyrön mukaan valittaminen kuuluu suomalaisuuteen. Hänen mielestään terve valittaminen on aina paikallaan.

Mihin vapaaehtoiset metsäsäätiömaksut käytetään?

Metsää.
Derrick Frilund / Yle

Puukauppaa tehdessään metsänomistajan pohdittavaksi tulee, haluaako hän maksaa metsäsäätiömaksua. Kyseessä on täysin vapaaehtoinen maksu, josta voi halutessaan kieltäytyä. Vaikka metsänomistaja saa vähentää metsäsäätiömaksun verotuksessa, ei lahjoitusten määrä ole talouskasvusta huolimatta noussut. Jutustamme voit lukea, paljonko säätiölle maksuja kertyy ja mitä se rahoilla tekee.

Vuoden puhutuin nyrkkeilyottelu päättyi odotetusti

Floyd Mayweather ja Conor McGregor.
Armando Arorizo / EPA

Yhdeksänkertainen nyrkkeilyn maailmanmestari Floyd Mayweather ei antanut vapaaottelija Conor McGregorin yllättää, kun kaksikko otti yhteen nyrkkeilykehässä. Mayweather voitti ottelun teknisellä tyrmäyksellä kymmenennessä erässä. Mayweather on voittanut ammattilaisuransa kaikki 50 ottelua. Heti kamppailun jälkeen Mayweather ilmoitti päättävänsä uransa.

Myanmarin armeija ampui pakenevia siviilejä

Myanmarissa armeija on avannut tulen kohti rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakenevia ihmisiä. Rohingyat olivat pyrkimässä Myanmarista Bangladeshin puolelle, kun Myanmarin armeijan joukot alkoivat tulittaa heitä kranaatinheittimillä ja konekivääreillä. Tuhannet rohingya-muslimivähemmistöön kuuluvat ihmiset ovat pyrkineet Myanmarista Bangladeshiin sen jälkeen kun tämänkertaiset väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa alkoivat torstaina.

Malta vielä mielesi puutarhassa – vielä ei kiirettä talvikuntoon

Kukkia puutarhassa.
Henrietta Hassinen / Yle

Tekeekö jo mieli laittaa puutarha talveksi kuntoon? Malta vielä mielesi, sillä satoaika on parhaillaan käynnissä ja syyskesällä voi istuttaa puutarhaan uusia kasveja seuraavaa kesää varten. Puutarhaliiton hortonomi kertoo, millä tavoin syyskesällä kannattaa puutarhaa hoitaa.

Sää jatkuu viileänä

Sunnuntain sääkartta.
Yle

Tänään matalapaine on väistymässä ja sää poutaantuu, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Tosin sadekuuroja voi vielä paikoin tulla. Aurinko näyttäytyy lännessä sekä pohjoisessa. Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.