Myanmarin joukot tulittivat pakenevia siviilejä – lähes 90 kuollut väkivaltaisuuksissa

Tuhannet rohingya-muslimivähemmistöön kuuluvat ihmiset ovat pyrkineet pakoon Myanmarista sen jälkeen kun väkivaltaisuudet leimahtivat jälleen torstaina.

Rohingyat
Ihmisiä kuorma-auton lavalla. Joukossa on myös lapsia.
Nyunt Win / EPA-EFE

Myanmarissa armeija on avannut tulen kohti rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakenevia ihmisiä, kertoo uutistoimisto AFP.

Rohingyat olivat pyrkimässä Myanmarin Rakhinen osavaltiosta naapurimaan Bangladeshin puolelle, kun Myanmarin armeijan joukot alkoivat tulittaa heitä kranaatinheittimillä ja konekivääreillä, paikalla ollut AFP:n toimittaja sanoo.

Bangladeshin rajavartijoiden mukaan kyse oli siviileistä, joista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Tuhannet rohingya-muslimivähemmistöön kuuluvat ihmiset ovat pyrkineet Myanmarista Bangladeshiin sen jälkeen kun tämänkertaiset väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa alkoivat torstaina. Tuolloin rohingya-kapinallisina pidetyt miehet hyökkäsivät pariinkymmeneen armeijan ja rajapoliisin kohteeseen.

Iskuissa kuoli 12 turvallisuusjoukkojen jäsentä ja 77 hyökkääjää. Myanmarin presidentinhallinnon mukaan turvallisuusjoukot vastasivat iskuihin käynnistämällä "raivausoperaation".

Rohingya-aktivistit ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa raportteja armeijan iskuista kyliin. Somessa on kerrottu myös talojen polttamisesta ja ihmisten surmaamisesta.

Tietoja ei ole pystytty varmistamaan riippumattomista lähteistä, koska hallitus ei päästä alueelle toimittajia tai muita ulkopuolisia ilman valtuutusta.

Rohingya-kansaa karsastetaan

Väkivaltaisuuksien taustalla on pitkään jatkunut konflikti rohingya-vähemmistön ja buddhalaisenemmistöisen Myanmarin viranomaisten välillä.

Rohingyat eivät ole oikeutettuja Myanmarin kansallisuuteen, ja heitä pidetään laittomina maahanmuuttajina. Rakhinen osavaltiosta on tullut uskonnollisen vihan keskipiste.

Tilanne kärjistyi uudelleen aiemmin tässä kuussa, kun viranomaiset alkoivat häätää rohingyoja Rakhinesta.

Naapurimaa Bangladesh puolestaan on haluton ottamaan vastaan suuria joukkoja ihmisiä. Bangladeshissa asuu jo kymmeniä tuhansia rohingya-pakolaisia.

YK:n ihmisoikeuskomissaari on raportoinut Myanmarin armeijan teoista rohingyoja vastaan todeten, että toimia voidaan hyvin todennäköisesti pitää rikoksena ihmisyyttä vastaan.

YK on kertonut muun muassa rohingyojen raaoista surmista ja heidän kyliensä ja ruokavarastojensa tuhoista.

Myanmarissa asuu noin 1,1 miljoonaa rohingyaa.

Lähteet: AFP, AP