1. yle.fi
  2. Uutiset

Prinsessa Dianan pojat kertovat tv-dokumenteissa muistoistaan ja halustaan kestää äitinsä kuolema urheasti

Uudet dokumenttielokuvat paljastavat, miten kova paikka Walesin prinsessan Dianan kuolema oli hänen pojilleen, prinssi Williamille ja prinssi Harrylle. Dianan auto-onnettomuudesta tulee torstaina kuluneeksi 20 vuotta.

Walesin prinsessa Diana
Uutisvideot: Harry ja William muistelevat äitiään
Uutisvideot: Harry ja William muistelevat äitiään

Prinssit William ja Harry puhuvat avoimesti suhteestaan äitiinsä, edesmenneeseen prinsessa Dianaan kahdessa uudessa dokumenttielokuvassa. Toinen niistä, kaapeliyhtiö HBO:n tuottama "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy" esitetään Suomessa Ylen TV1:ssä tiistaina.

Siinä prinssit kertovat katuvansa sitä, miten lyhyeksi heidän viimeinen puhelunsa Dianan kanssa jäi.

Veljekset olivat nauttimassa kesästä serkkujensa kanssa kuningattaren kesäasunnolla Balmoralissa Skotlannissa, kun Diana soitti heille Pariisista.

– En muista tarkalleen sitä, mistä puhuimme. Mutta minua tulee kaduttamaan loppuikäni se, miten lyhyeksi se puhelu jäi, Harry sanoo elokuvassa.

Myös toinen dokumenttielokuva kertoo prinssien muistoista. Sunnuntaina Britanniassa esitetty BBC:n "Diana, 7 days" kuvaa, miten suuri tunnemyrsky Dianan kuolema oli hänen lapsilleen.

– Vaikeimpia asioita sulattaa on ollut minulle se tosiasia, että samat ihmiset, jotka jahtasivat häntä turmatunneliin, olivat samoja ihmisiä, jotka kuvasivat häntä, kun hän teki kuolemaa takapenkillä. Auttamisen sijasta he kuvasivat häntä kuolemassa takapenkillä. Ja kuvat päätyivät maamme uutistoimituksiin, kertoo BBC:n dokumentissa prinssi Harry, joka oli äitinsä kuoleman aikaan vasta 12-vuotias.

Isoveli William oli kolmisen vuotta vanhempi.

– Kun koet jotain niin dramaattista kuin äitisi kuoleman 15-vuotiaana, se joko muokkaa sinua tai murtaa sinut. Enkä antanut sen murtaa minua. En halunut hänen perintönsä olisi se, että minä tai Harry murtuisimme täysin. Ja kaikki hänen kova työnsä ja rakkautensa menisi hukkaan, kertoo prinssi William.

Lisää aiheesta:

Prinsessa Diana kuoli 20 vuotta sitten mutta myy ja vetoaa yhä – “Minä vain jotenkin ihastuin häneen”

Prinssi Williamista ja prinssi Harrystä kertova dokumentti Äitimme prinsessa Diana on katsottavissa Yle Areenassa. Se nähdään myös TV1:ssä tiistaina 29.8. kello 19.

Lue seuraavaksi