Herätys: Niinistö tapaa Trumpin jo tänään, sää lämpenee, kriisinhallinta kiinnostaa, mobiilimaksaminen tulee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump ja Sauli Niinistö.
AOP

Niinistön ja Trumpin tapaaminen aikaistuu – vierailu ällistyttää Washingtonissa

Trumpin tulevan Texasin matkan vuoksi tapaaminen Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa Washingtonissa aikaistuu tiistailta maanantaille. Presidentin kanslian mukaan tapaaminen on iltapäivällä Washingtonin aikaa. Yksi maailman vaikeimpia asioita on saada kutsu Valkoiseen taloon, joten ”kukaan ei näytä tietävän miksi Niinistö sai kutsun, mutta myönteinen tunnustus Suomelle”.

Harvey-myrsky: Useita kuolleita – Trump matkustaa Texasiin tiistaina

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrotaan matkustavan hurrikaani Harveyn tuhoista kärsivään Texasiin tiistaina. Historiallisen rajun myrskyn jälkeen kuolleita on raportoitu löytyneen ainakin viisi, mutta tiedot kuolleiden määrästä ovat kuitenkin vaihdelleet. Houstonin kadut ovat muuttuneet liikkuviksi joiksi, ja ainakin yli tuhat ihmistä on pelastettu.

Harvey-hurrikaanin aikaansaamia tuhoja Rockportissa Texasissa 26. elokuuta.
Harvey-hurrikaanin aikaansaamia tuhoja Rockportissa Texasissa 26. elokuuta. Mark Ralston / AFP

Tyssääkö lupaava nousu euroon?

Suomen talous lähti nousuun pitkän odottelun jälkeen, kun vienti alkoi vihdoin vetää. Vetoapua vientiin saatiin tuntuvastikin halvasta eurosta, joka tekee suomalaiset vientituotteet suhteellisesti halvemmiksi euromaiden ulkopuolella. Nyt euro on kuitenkin taas vahvistunut - uhkaako se talouden lupaavasti alkanutta kehtiystä. Taloustoimituksen ytimekäs Kova talous -video selvittää asiaa.

Suomalaisten kiinnostus kriisinhallintatehtäviin lisääntymässä

Kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin hakeutuvien suomalaisten määrä on romahtanut kultavuosista. Viime vuonna kriisinhallintatehtäviin hakeutuneiden määrä kuitenkin nousi pitkästä aikaa. Puolustusvoimista uskotaan, että viime vuosien kansainvälinen kuohunta on saattanut jopa lisätä ihmisten intoa hakeutua sotilasoperaatioihin.

Panssaroituja RG32 -partioajoneuvoja ylittämässä vesistöä Pohjois-Afganistanissa.
Panssaroituja RG32 -partioajoneuvoja ylittämässä vesistöä Pohjois-Afganistanissa lokakuussa 2009.Ossi Leander / Puolustusvoimat

"Tänä vuonna mobiilimaksaminen lyö läpi"

Yhä useampi suosii jo mobiililompakkoa. Rahat siirtyvät kaverille kännykkäsovelluksella saman tien. Mobiilimaksusovelluksilla on useita käyttötarkoituksia: lähimaksu kaupassa, laskun maksaminen verkkopankissa tai verkkokaupassa sekä rahan siirtäminen kaverille esimerkiksi kirpputorivaatteita ostaessa tai ravintolalaskua maksaessa. Kilpailu on kovaa: mobiilimaksamisen kentälle on tulossa myös kansainvälisiä puhelinjättejä, kuten Apple Pay loppuvuodesta.

Henkilö maksaa puhelimella.
Henrietta Hassinen / Yle

Lähtisitkö tulkin kanssa terapeutille?

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei ole perehdytty riittävästi mahdollisiin kulttuurisiin erityistarpeisiin mielenterveyspalveluissa. Kielten suhteen voi olla vaikeuksia saada palvelua jopa toisella kotimaisella, muista kielistä puhumattakaan. Tämä tarkoittaa sitä, että mielen järkkyessä esimerkiksi iso osa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista lähtee terapeutin vastaanotolle tulkin kanssa.

Ihmiset kävelevät kaupungin vilinässä ja tungoksessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Viikko alkaa poutasäässä

Sää lämpenee tänään maanantaina viikonloppuun nähden, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Koko maassa on poutaa, ja osassa maata on myös melko aurinkoista.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta maanantaille 28. elokuuta.
Sääkartta maanantaille 28. elokuuta. Yle