1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Miljoonakaupunki Houston valtavien tulvien vallassa – "Vesi nielaisee meidät"

Houstoniin on satanut noin 600 millimetriä vettä vuorokaudessa. Etelä-Suomessa koko vuoden sademäärä on enimmillään 700 millimetriä.

Uutisvideot: Miljoonakaupunki Houston on veden vallassa
Uutisvideot: Miljoonakaupunki Houston on veden vallassa

Tuhannet ihmiset ovat paenneet tulvavesiä talojensa katoille Houstonissa Teksasissa. Viranomaiset kehottavat ihmisiä pysymään siellä, sillä kaduilla tilanne voi olla vielä vaarallisempi.

Houstonin hätänumero on täyttynyt avunpyynnöistä, eikä kaikkia ihmisiä ole pystytty auttamaan. Viranomaiset priorisoivat ne avunpyynnöt, joiden esittäjien uskotaan olevan hengenvaarassa.

Yksi nainen kuvaili tilannettaan Twitterissä pelastushenkilökunnalle näin:

– Olen täällä kahden lapsen kanssa. Vesi on nielaisemassa meidät.

Noin 2 000 pelastettu

Pelastuslaitoksen käytössä on helikoptereita, kumiveneitä ja ilmatyynyaluksia. Noin 2 000 ihmistä on pelastettu vesimassojen keskeltä. Houstonin pormestarin mukaan kaupungin konferenssikeskus muutetaan evakuointikeskukseksi.

– Tuskin minun tarvitsee kertoa kenellekään, että tämä on erittäin, erittäin vaarallinen ja ennennäkemätön myrsky, pormestari Sylvester Turner sanoi.

– Olemme saaneet useita satoja ilmoituksia rakennuksiin tulleista rakennevaurioista. Uskomme, että niiden määrä nousee vielä dramaattisesti.

Teksasin Galvestonissa tulvii Harvey-myrskyn jäljiltä. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Vettä tullut noin 600 millimetriä

Houstonissa on satanut yli sata millimetriä tunnissa sunnuntaina. 24 tunnin aikana vettä on tullut noin 600 millimetriä, lähes yhtä paljon kuin koko vuoden sademäärä eteläisessä Suomessa.

Viranomaisten onkin ollut vaikea arvioida, missä tulvat ovat pahimmat. Niitä on joka puolella kaupunkia, joka sijaitsee suhteellisen tasaisella maalla.

Sateet johtuvat Meksikonlahdelta mantereelle perjantai-iltana paikallista aikaa iskeneestä Harvey-hurrikaanista. Se laantui eilen lauantaina trooppiseksi myrskyksi, mutta rankkasateiden ennustetaan jatkuvan keskiviikkoon saakka.

Paikoin voi sataa vielä 1 270 millimetriä

Yhdysvaltain ilmatieteen laitos ennustaa Houstoniin 380:sta 630:een millimetriä vettä lähipäivien aikana.

Teksasin kuvernööri kuvailee tulvatilannetta pahaksi osavaltion koko rannikolla ja uskoo, että tilanne pahenee vielä entisestään.

Ennusteen mukaan vettä voi tulla paikoin jopa 1 270 millimetriä.

Viranomaisten mukaan myrskyssä on kuollut kaksi ihmistä.

Lähteet AFP, AP, Reuters

_Lue myös: _

Rockport sai Harvey-hurrikaanista täyden osuman: Puita, poneja ja matkailuautoja lensi ilmassa