Hyppää sisältöön

Suomen presidentin vierailu ällistyttää Washingtonissa: ”Kukaan ei näytä tietävän miksi Niinistö sai kutsun, mutta myönteinen tunnustus Suomelle”

Suomen presidentin vierailut Valkoiseen taloon ovat harvinaista herkkua, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

**WASHINGTON **Yksi maailman vaikeimpia asioita on saada kutsu Valkoiseen taloon. Vielä vaikeammaksi tehtävän tekee, jos sattuu tulemaan pienestä, harmittomasta maasta, kuten Suomi.

– Vain yksi asia on huonompi kuin olla ei-pidetty, se on tulla täysin sivuutetuksi, toteaa kansainvälisen politiikan lainalaisuuksista vanhempi tutkija, tohtori Michael Haltzel Johns Hopkins -yliopiston maineikkaasta kansainvälisen politiikan SAIS-tiedekunnasta.

Hän kiirehtää lisäämään, ettei tarkoita Suomen olleen sivuutettu, koska Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat tiiviit esimerkiksi puolustus- ja yliopistoyhteistyössä. Haltzel kuitenkin muistuttaa, että edellisestä Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien kahdenkeskisestä tapaamisesta on 15 vuotta. Se on pitkä aika.

Tutkija Michael Haltzel Johns Hopkinsin yliopistosta arvioi, että Niinistön vierailu on tunnustus Suomelle. Kuva: Lars Os

Haltzelin mukaan Niinistön tuleva vierailu Valkoisessa talossa on yksiselitteisesti hyvä asia ja tunnustus Suomelle. Niinistön saama kutsu yllätti silti vuosikymmeniä Yhdysvaltain ja Suomen suhteita seuranneen konkarinkin.

– Hämmästyttävää tässä vierailussa on, miten vähän siitä kukaan tietää. Olen yrittänyt selvittää useista hallinnon sisä- ja ulkopuolisista lähteistä, mikä sai aikaan vierailun, eikä kukaan tunnu tietävän, Haltzel hämmästelee.

Onnittelut 100-vuotiaalle vai jotain muuta?

Trumpin hallinnon motiiveja Niinistön ja Trumpin tapaamiselle arvuutellaan Washingtonissa. Tiedossa on, että Suomi on havitellut valtiojohtajatason tapaamista jo pitkään. Ylen haastattelemat Yhdysvaltain Eurooppa-politiikkaa seuraavat asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on vauhdittanut tapaamista.

Presidentillisten 100-vuotisonnittelujen lisäksi asiantuntijapiireissä pidetään mahdollisena, että Trump voi nostaa esiin Turun puukkohyökkäyksen. Yhteinen taistelu ääriaineksia ja terrorismia vastaan istuisi Trumpin politiikkaan.

Niinistön Venäjä-arvioille kysyntää?

Presidentti Niinistön näkemyksille Venäjästä ja Vladimir Putinista saattaa Trumpin hallinnossa olla myös kiinnostusta.

– Yleisesti tiedossa on, että presidentti Niinistö on luonut hyvän ammatillisen suhteen Vladimir Putiniin, ja tuntee hänet. On mahdollista, että Trump, tai ainakin hänen neuvonantajansa, haluavat saada paremman käsityksen Putinista länsimaisen johtajan kautta, Haltzel arvioi.

Myös Center for Strategic and International Studies (CSIS) -tutkimuslaitoksen Eurooppa-ohjelman varajohtaja Jeffrey Rathke pitää Niinistön Venäjä-tietoja arvokkaana.

– Suomen presidentin Venäjä-tietämys pitäisi olla tärkeätä Yhdysvalloille, mutta Yhdysvallat ei kuitenkaan tarvitse välittäjää Washingtonin ja Moskovan välille. Huolimatta Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden säröistä meillä on yhä käytössä toimivat diplomaattiset työkalut, Rathke painottaa.

Apulaisjohtaja Jeffrey Rathke CSIS-tutkimuslaitoksesta arvioi, että presidentti Niinistön Venäjä-tietämys olisi arvokasta Yhdysvalloille. Kuva: Lars Os

Tuhannen taalan mahdollisuus

Rathken mielestä Yhdysvaltain presidentin tapaamisen järjestyminen on Suomen presidentille valtava mahdollisuus.

– Suomen presidentti voi ottaa esiin tärkeitä asioita, jotka muuten saattavat jäädä Yhdysvaltain presidentin huomion ulkopuolelle. Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, ja tiedän, että Suomi on siinä painottanut ilmastokysymyksiä. Nyt olisi tilaisuus kiinnittää huomiota yhteistyöhön Arktisessa neuvostossa, Rathke pohtii.

Lisäksi avoimena taloutena Suomi voisi Rathken mukaan painottaa EU:n merkitystä taloustoimijana sekä Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhteen painoarvoa globaalissa maailmantaloudessa.

Mutta kuinka hedelmälliseen maaperään viestit uppoavat, jos viestintuojana on Suomen kaltainen pieni EU-maa, ja näkemykset kovin erilaisia esimerkiksi ilmastokysymyksissä? Jeffrey Rathke asettelee sanojaan.

–Suomi on viime vuosikymmeninä onnistunut vaikuttavalla tavalla mullistamaan oman taloutensa. Mielestäni koostaan huolimatta Suomen presidentin sanoilla pitäisi olla merkitystä ja toivon, että ne merkitsevät.  Asioita kannattaa sanoa, vaikka emme voi olla varmoja, kuinka paljon niistä jää Yhdysvaltain presidentin mieleen sen jälkeen, kun tapaaminen on ohi.

Lue lisää: