Trump armahti – Phoenixin skandaaliseriffi pääsi jälleen pälkähästä

Armahdetun seriffin katsotaan ajaneen rotuprofilointia.

Ulkomaat
Joe Arpaio
Sheriffi Joe Arpaio puhui republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa heinäkuussa 2016.

24 vuotenaan Phoenixin kaupungin seriffinä Joe Arpaio, 85, on selviytynyt skandaaleista ja välttynyt tutkimuksilta, jotka olisivat helposti päättäneet monen poliitikon uran.

Kritiikkiä Arpaio on saanut muun muassa toimittajien kiinniotoista, poliittisiin vastustajiinsa ja tuomareihin kohdistuneista poliisitutkinnoista sekä 100 miljoonan dollarin vankilarahojen väärinkäytöstä. Arpaio on tullut tunnetuksi kovista otteistaan laittomasti maahan tulleita kohtaan. Hän on muun muassa sijoittanut vankeja huonoihin oloihin telttavankiloihin aavikolle.

Viime kuussa seriffi tuomittiin oikeuden halventamisesta, koska hän oli kohdentanut lainvalvontaa laittomasti latinotaustaisiin ihmisiin, vaikka oikeus oli kieltänyt tämän. Rangaistusta hänelle ei ollut vielä määrätty.

Presidentti Trump armahti Arpaion aiemmin tässä kuussa, mikä on herättänyt kysymyksiä saavatko Trumpin liittolaiset toimia lain yläpuolella. Armahduspäätöksen arvostelijoiden joukkoon on liittynyt myös edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan.

Ryanin mukaan lakia valvovilla viranomaisilla on erityinen vastuu kaikkien Yhdysvalloissa olevien ihmisten oikeuksien kunnioittamisessa.

– Emme voi sallia kenenkään uskovan, että tällä armahduksella vähennetään sitä vastuuta, Ryan sanoi edustajansa välityksellä sunnuntaina Suomen aikaa.

Seriffi tuki Trumpia

Trumpin armahtama Arpaio on profiloitunut hänen tukijanaan.

Armahdus synnytti heti arvostelua Trumpin puolueen sisällä. Esimerkiksi republikaanisenaattorit John McCain ja Jeff Flake sekä entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush kritisoivat Trumpin päätöstä. Myös ihmisoikeusjärjestöt ja demokraattien edustajat pitivät päätöstä tyrmistyttävänä.

Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump olisi mahdollisesti kysynyt Yhdysvaltain oikeusministeriltä Jeff Sessionsilta, voitaisiinko oikeusjuttu Arpaioa vastaan pysäyttää. Lehden nimettömien lähteiden mukaan Trumpia oli neuvottu, että jutun keskeyttäminen olisi sopimatonta.

Lähteiden mukaan Trump olisi sanonut, että jutun käsittely voi jatkua, mutta tarpeen mukaan hän armahtaa Arpaion. Yhden lähteen mukaan Trump odotti "kiihkeästi" saavansa armahtaa ex-seriffin.

– Tiesimme, että presidentti on halunnut tehdä armahduksen jo pitkään ja on ollut valmiina, kun oikea hetki koittaa, kerrottiin Valkoisesta talosta lehdelle.

Lähteet: AP, STT