"Suomen profiili maailmalla on nyt nousussa" – näin tutkija Niinistön ja Trumpin tapaamisesta

Yhdysvaltoja kiinnostaa Suomen kyky dialogiin ja yhteistyöhön Venäjän kanssa, vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö ja Donald Trump.
Sauli Niinistö ja Donald Trump.AOP

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan pääsyy Donald Trumpin ja Sauli Niinistön tapaamiseen on Yhdysvaltojen kiinnostus Suomen Venäjä-politiikkaa kohtaan.

– Yhdysvaltoja kiinnostaa Suomen kyky dialogiin ja yhteistyöhön Venäjän kanssa samalla kun ei olla sinisilmäisiä ja turvallisuusnäkökulmasta valmistaudutaan, Salonius-Pasternak sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen kiinnostus Suomea kohtaan on näkynyt jo viimeisen kahden vuoden aikana korkean tason amerikkalaisvirkamiesten vierailuina Suomessa.

Suomen profiili maailmalla on nyt nousussa, Salonius-Pasternak uskoo.

– Maailmassa ei ole paljon henkilöitä, jotka ovat kahdenvälisesti parin kuukauden sisällä tavanneet Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat, hän sanoo.

Salonius-Pasternak myös odottaa, että Trump tulee pyytämään Suomelta lisäjoukkoja Afganistaniin.

– Mielestäni tähän ei pidä suostua ilman, että on selvillä, mikä Trumpin strategia maan suhteen on, hän sanoo.

Lue lisää:

Suomen presidentin vierailu ällistyttää Washingtonissa: ”Kukaan ei näytä tietävän miksi Niinistö sai kutsun, mutta myönteinen tunnustus Suomelle”

Pieni jääkausi – Itämeren ilmapiiri viileni nopeasti Venäjän vallattua Krimin Ukrainassa. Viima puhaltaa Suomeen, Ruotsiin ja Baltiaan Venäjän Kaliningradista.

Trump matkustaa Teksasiin tiistaina – Tapaaminen Niinistön kanssa siirtyy maanantaille