1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pyhätunturi (Talviurheilukeskus)

Pyhätunturille uutta majoitusta 8 miljoonalla – keskus vastaa kansainväliseen kysyntään

Uudisrakentaminen lisää vuodepaikkoja muutamalla sadalla ja nostaa Pyhätunturilla kokonaismäärän noin 5300 vuodepaikkaan.

Pyhätunturi (Talviurheilukeskus)
Pyhälinna Pyhätunturi.
Pyhätunturi Oy rakennuttaa kolme korkealuokkaista chalet-tyyppistä majataloa Pyhän matkailukeskukseen ytimeen. Pyhälinna-kokonaisuus valmistuu jouluksi.Jorma Korhonen / Yle

Pyhätunturin matkailukeskuksessa Pelkosenniemellä rakennetaan uutta majoitustilaa kahdeksalla miljoonalla eurolla. Korkeatasoisella majoitusrakentamisella vastataan kovasti kasvaneeseen kansainväliseen kysyntään.

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas iloitsee yrittäjien investoinneista.

– Onhan se hieno homma. Pyhätunturi on Lapissa yksi matkailun lippulaivoista ja on myös erittäin tärkeä Pelkosenniemelle. Koko Pyhä-Luoston matkailualue on merkittävä ja kasvava työllistäjä, hän tähdentää.

– Matkailu kasvaa ja kehittyy kovalla vauhdilla ja kelkassa on pysyttävä.

Kunta kaavoittaa vauhdilla

Pyhän matkailukeskuksen ytimeen valmistuu vielä syksyn aikana 300 uutta vuodepaikkaa. Suurin investoija on alueen lippulaivana toimiva Pyhätunturi Oy, joka rakentaa kolmea suurta rakennusta, Pyhälinnaksi nimettyä kokonaisuutta.

Alueella on matkailukäyttöön valmistumassa myös yksi paritalo ja lukuisa määrä yksityisiä mökkejä. Omakotirakentamistakin siellä on.

– Petipaikkojen määrä kasvaa kovasti, mutta lisää tarvitaan. Kunta kaavoittaa aluetta kovalla vauhdilla, sanoo Pertti Severinkangas. Hänen mukaansa Pyhätunturi on Pelkosenniemen kruunun jalokivi, mutta toki muissakin kylissä eletään ja yritetään.

Korkeatasoista majoitusta

Kunnan elinkeinokoordinaattori Mika Tenhunen sanoo, että Pyhä-Luoston matkailun kehittäminen tukeutuu luontoon ja kestävään kehitykseen - ei massamatkailuun, kuten jotkut muut Lapin keskukset.

– Kehitys on meillä hitaampaa ja edellyttää kärsivällisyyttä. Uinumaan ei saa kuitenkaan jäädä, hän sanoo.

– Paikan tunnettavuudesta pitää huolehtia ja siinä tiivis yhteys matkanjärjestäjiin on kaikkein tärkeintä.

Tenhusesta on hienoa, että Pyhälle saadaan nyt korkeatasoista uutta majoitusta. Hänen mukaansa siitä on ollut puutetta.