Suomen poliisikoirat tunnistavat terroristien suosiman räjähdysaineen

Poliisikoiria on koulutettu Suomessa jo 90 vuotta. Niiltä vaadittavat taidot ovat muuttuneet vuosien varrella monta kertaa.

poliisikoirat
Poliisikoira tuijottaa kiinniotettavaa tarkasti.
Ylikomisario ja poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen kertoi Ylen aamu-tv:ssä, miten poliisikoirien työtehtävät ovat muuttuneet, ja mitä mahdollisia uusia aluevaltauksia koirilla voi olla edessään.

Poliisikoirien peruskoulutukseen kuuluu ihmisten ja esineiden etsiminen. Yleistaitojen hallitsemisen lisäksi jokaisella poliisikoiralla on erikoistumisalue: huumausaineet, räjähteet, ruumiit tai palavat nesteet. Osa huumekoirista ilmaisee myös rahaa ja passeja.

Vaihtoehdot ovat muuttuneet vuosien varrella ja saattavat uudistua jatkossakin.

– Seuraamme, mitä kehitystä ulkomailla on ja mietimme sen mukaan, mitä uutta tänne tarvittaisiin, kertoo Ylen aamu-tv:ssa vieraillut poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen.

Esimerkiksi Tanskassa poliisin käytössä on rikospaikkakoiria, jotka hallitsevat suomalaisilta poliisikoirilta puuttuvia taitoja. Ne osaavat ilmoittaa löytäessään verta ja siemennestettä.

Suomalaiset poliisikoirat on kuitenkin koulutettu tunnistamaan terroristien suosima, omavalmisteinen TATP-räjähdysaine. Kokkosen mukaan sitä käytettiin esimerkiksi Brysselin, Pariisin ja Barcelonan iskuissa.

Uusia uhkia ja niistä syntyviä tarpeita seurataan tarkasti.

– Sellaisia käyttöalueita otetaan, mille on tarvetta. Ulkomailta otettavat taidot muokataan suomalaiseen ympäristöön sopiviksi, Kokkonen selittää.

Tulevaisuudessa koiria voisi hyödyntää vaikkapa harmaan talouden rikosten tutkinnassa. Silloin olennainen taito olisi piilotettujen digitaalisten tallennuslaitteiden, kuten muistitikkujen ja kovalevyjen ilmaisu.

Nenästä ei vieläkään saada kaikkea irti

Poliisikoiran peruskoulutus kestää kaksi ja puoli vuotta. Sen jälkeen koittaa 4–8 kuukaden pituinen erikoistumisjakso. Eri puolilla Suomea työskentelee nykyään yhteensä noin 260 poliisikoiraa.

– Toiminta on kasvanut vuosien varrella ja koira on lunastanut paikkansa, Kokkonen sanoo tyytyväisenä.

Ensimmäiset poliisikoirat tuotiin Suomeen Saksasta jo vuonna 1909. Niitä käytettiin järjestyksenvalvonnassa ja rikospaikalta paenneiden epäiltyjen jäljittämisessä.

– Huomattiin, että koirille on kysyntää, ja eri poliisilaitoksissa alettiin kouluttaa niitä. Poliisikoiralaitos perustettiin Hämeenlinnaan vuonna 1927.

Nykyään koirien toimenkuvaan kuuluu erilaisia asioita kuin aiemmin. Voimankäyttötehtäviä koirilla on vähemmän kuin ennen, koska niitä voidaan nykyään hoitaa muilla keinoilla. Poliisikoiran paras työväline on nenä.

– Vieläkään ei ole keksitty kaikkea, mitä koiran miljoona kertaa ihmistä paremmalla hajuaistilla voi tehdä, Kokkonen sanoo.