1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Luontojärjestö: Vaelluskalat ahdingossa – Tuhannet tierummut estävät uhanalaisten kalojen vaelluksen

Harmittomalta näyttävä tierumpu voi katkaista kalan matkan kutupaikalle

vaelluskalat
Ylen aamu-tv: Pelastetaan vaelluskalat
Ylen aamu-tv: Pelastetaan vaelluskalat

Suomen vaelluskaloilla on tukalat oltavat.

– Käytännössä kaikki vaelluskalat ovat uhanalaisia. Esimerkiksi järvilohi on yhden askeleen päässä sukupuutosta. Joet on padottu ja tukittu, ja lisääntymisalueet valjastettu, sanoi WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Yksinkertaistettuna vaelluskala (siirryt toiseen palveluun) on sellainen kala, joka lisääntyy yhdessä paikassa ja elää ison osan elämäänsä toisessa paikassa. Kalan pitää päästä vaeltamaan näiden paikkojen välillä. Ja tällä hetkellä vaeltaminen on hankalaa.

Yksi suuri ongelma on nousuesteet – kalat eivät pääse vaeltamaan paikasta toiseen. Ihmisille harmittomalta näyttävä tierumpu voi katkaista kalan matkan kutupaikalle. Suomessa kymmenet tuhannet rummut estävän kalojen kulun.

– Siinä missä meille ihmisille on tehty kulkureittejä, niin samalla näihin puroihin on pistetty tällaisia tie- ja siltarumpuja, eli putkia jotka menee purossa tien alle. Ja samaan aikaan on luotu aika valtava ongelma meidän vaelluskaloille. Nämä rummut toimivat nousuesteinä, suojeluasiantuntija Elina Erkkilä WWF:ltä sanoi.

Arvion mukaan joka kolmas koko maan yhteensä noin 90 000 vesistörummusta estää kalojen vaelluksen. Kalojen kulun estäviä tierumpuja on siis noin 30 000.

Pienetkin teot auttavat suuresti

WWF on käynnistänyt Kuteminen kuuluu kaikille -kampanjan (siirryt toiseen palveluun) vaelluskalojen ahdinkoa ajatellen. Järjestön mukaan peli ei ole pelattu, ja pienilläkin teoilla voidaan auttaa tukalassa asemassa olevia vaelluskaloja.

– Esimerkiksi Vantaanjoen vesistö on yksi äärimmäisen hyvä esimerkki. Se on elpynyt tällaisesta likaviemäristä Suomenlahden parhaaksi meritaimenjoeksi. Ja suuri kiitos siitä kuuluu juuri muun muassa vapaaehtoisille, Ovaska sanoi.

Järjestö järjestää talkoita, joissa mukaan toivotaan kansalaisia, yhdistyksiä ja paikallisia tahoja ympäri maan.

– Käytännössä ihan käsityönä heitetään puroon kiviä. Näin pyritään siihen, että kynnystetään esimerkiksi tierummun alapuolista uomaa. Saadaan vähän nostettua vedenpintaa niin, että kalat pääsisivät nousemaan siihen rumpuun, ja sen yli kohti lisääntymisympäristöjä mitkä siellä odottaa, Erkkilä kertoi.

Erkkilä sanoi, että vähintään yhtä tärkeää on valtion tietoisuus tilanteesta.

– Myöskin valtion puolesta täytyy huomioida vaelluskalat. Eli kun tieverkostoa uudistetaan, niin huomioidan myös kalat.

– Ja että ymmärrettäisi mikä arvo vaelluskaloilla ja virtavesiluonnolla on meidän luonnon monimuotoisuudelle. Kun yleensä ajatellaan uhanalaisia eläimiä, niin ajatellaan pörröisiä nisäkkäitä. Ja tämä itse asiassa heijastuu myöskin lainsäädäntöön, Ovaska sanoi.

Lue myös:

Vaelluskalojen kohtalonhetket

Katso:

Dokumenttiprojekti Vaeltajat

Lue seuraavaksi