1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sirkustaiteilijat

Tämä mies on kuin muovailuvahaa – Thom Moncktonin ura alkoi seepran takapuolena

Uusiseelantilainen koomikko Thom Monckton esittää nyt taidemaalaria, jonka hommista ei tule yhtään mitään, mutta miksi hän päätyi Suomeen asumaan?

Thom Monckton asuu Suomessa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kun Thom Monckton oli parikymppinen, hän esitti seepran takapuolta uusiseelantilaisessa pikkukaupungissa. Se oli liikaa nuorelle sirkustaiteilijalle, joka oli valmistunut hiljan saarivaltion ainoasta sirkuskoulusta.

Hän oli haaveillut räiskyvästä soolourasta ja raikuvista aplodeista. Ammatin täytyi tarjota enemmän.

Nuori mies lähti Pariisiin ja haki maineikkaaseen Jacques Lecoqin fyysisen teatterin kouluun. Hän ei ollut valmistautunut muuttoon mitenkään.

Elämä Pariisissa alkoi kangerrellen.  Moncktonilla oli mukanaan vain vähän taskurahaa ja välttämättömät tykötarpeet. Hän nukkui ensimmäisen yönsä puussa, koska nuorisomajan makuupaikka tuntui liian kalliilta.

– Huomasin, että paikan vieressä on mainio puu. Yövyn siinä.

Seuraavana päivänä Monckton muutti asumaan makuupussinsa kanssa Champs Elyseelle.

– Oli upeaa herätä sieltä ja todeta, että ympärillä olivat kaikki ne hienot liikkeet, Monckton hymyilee.

Pikku hiljaa ranskan kielen kohennuttua hän sai töitä tarjoilijana ja löysi kämpän vallatusta talosta. Siellä hän asui ensimmäisenä vuotenaan Jacques Lecoqin koulun opiskelijana.

Vaikka Monckton oli opiskellut ranskaa lukiossa, Pariisissa hän ei ymmärtänyt juuri mitään, mitä opettajat hänelle sanoivat. Uusiseelantilainen selvisi opinnoista matkimalla muita.

– En ole vieläkään varma siitä, mitä meille opetettiin, Monckton nauraa.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Suu naurattaa

Ateneumin taidemuseon auditorioon on pystytetty taiteilijan työhuone. Esillä on hylly, tikkaat, maalaustelineitä ja tauluja. Katosta tippuu vettä alumiiniämpäriin.

Thom Monckton, 32, aloittaa uuden teoksensa, The Artist, harjoitukset. Hän on suunnitellut sen yhdessä Sanna Silvennoisen kanssa. Silvennoinen myös ohjaa esityksen. Aiempi yhteistyö poiki menestysteoksen The Pianist, jolla Monckton on kiertänyt maailmalla vuodesta 2013.

Uuden teoksensa harjoituksissa äheltävä Monckton on valloittava koomikko, joka käyttää työssään nykysirkuksen työkaluja.  Hän on ilmiömäinen muuntautuja, joka muistuttaa muovailusavea.

Monckton on opiskellut klovneriaa, jongleerausta ja ilma-akrobatiaa ja se kaikki näkyy hänen töissään.

Heiveröiseltä näyttävä sirkustaiteilija on näköharha. Monckton punnertaa hidastetusti itsensä vaivatta kirjahyllyn ylimmälle tasolle. Taiteilija käyttää koomisena tehokeinona suutaan. Se venyy ällistyttäviin mittoihin ja naurattaa.

Uusi teos The Artist liippaa läheltä sirkustaiteilijan omaa elämää.

– Rakastan maalaamista. Siitä olisi voinut tulla ammattini ellen olisi innostunut sirkustaiteesta.

Sirkuskärpänen puri Moncktonia teini-iässä, kun hän sukuloi Englannissa. Uudessa Seelannissa fyysisyyden nälkään tarjoiltiin rugbya, mutta se ei innostanut.

Monckton on nuorin viidestä veljeksestä.  Hän kasvoi pienessä Patean rannikkokaupungissa Uuden-Seelannin Pohjoissaarella. Perhe asui hautausmaan ja kaatopaikan välissä.

– Siinä olivat leikkipaikkani.

Moncktonin uusi teos on The Artist. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Suomalaiset Pariisissa

Suomeen asumaan asettunut Monckton on noussut muutamassa vuodessa nykysirkuksen kansainvälisesti kiinnostavaksi tähdeksi. Suomessa hän on sooloesiintyjänä aivan omassa luokassaan.

Parhaimmillaan sirkustaiteilija on kiertänyt The Pianistin kanssa yli kahdeksan kuukautta vuodesta maailmalla. Uudesta teoksesta _The Artist _odotetaan vastaavaa hittiä.

The Pianist avasi ovia, joista on varmasti hyötyä myös uudelle sooloteokselleni, Monckton sanoo.

Tänä syksynä läpimurtoteos luovutetaan lopullisesti toiselle esiintyjälle. Hän on kanadalainen sirkustaiteilija Courtenay Stevens, joka on jo esittänyt The Pianistia muun muassa Suomessa.

Monckton esittää hittinsä viimeisen kerran komeasti Pariisissa, jossa hän asui neljä vuotta. Paikka on Le 13ème Art -komediateatteri.

– Olen innoissani siitä. Pariisiin on todella vaikea päästä esiintymään, Monckton sanoo.

Suomeen hänet toivat alun perin kurssikaverit Jacques Lecoqin fyysisen teatterin koulusta. Pariisissa he jakoivat yhdessä opiskelija-asunnon, kun Monckton oli päässyt alkuvaikeuksiensa jälkeen tarjoilijana leivän syrjästä kiinni.

Yhdessä Jenni Kallon ja Sampo Kurpan kanssa Monckton perusti nykysirkusryhmä Kallo Collectiven, jonka ensiteos Members of Our Limbs nähtiin helsinkiläisellä Stage-teatterifestivaalilla vuonna 2012.

Uudesta-Seelannista ponnistanut sirkustaiteilija päätti lopulta muuttaa Suomeen järkisyistä. Taiteilija arvostaa myös Suomen vireää ja kansainvälistä nykysirkuskenttää. Moni suomalainen sirkustaiteilija on opiskellut Ranskassa.

– Matkustin muutaman vuoden Ranskan ja Suomen väliä. Tuntui lopulta järkevämmältä muuttaa tänne, koska myös työt olivat täällä, Monckton sanoo.

Hän asuu Helsingin Sörnäisissä.

– Se on mahtava paikka tarkkailla ihmisiä, Monckton hymyilee.

Thom Monckton valmistui maineikkaasta pariisilaisesta fyysisen teatterin koulusta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Circo Aereo & Thom Monckton: The Artist Ateneum-salissa 31.8.–16.9.