1. yle.fi
  2. Uutiset

Taideteos värittämään katukuvaa Rovaniemellä – luonnosta ei paljasteta etukäteen

Seinämaalauksen eli muraalin maalaaminen alkaa 9. syyskuuta.

seinämaalaus
Valtakatu 30. Seinä, johon maalataan muraali.
Rovaniemen uusi seinämaalaus eli muraali maalataan Vanhantorin ja Jätkänkynttilän sillan lähelle kerrostalon päätyseinään osoitteessa Valtakatu 30.Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen keskustaan, Valtakadun ja Toripuistikon kulmaukseen maalataan seinämaalaus syyskuussa. Teos tulee viisikerroksisen kerrostalon päätyseinään osoitteessa Valtakatu 30.

Paikka on keskeinen liikenteen kannalta. Se näkyy Valtakadulle, vanhalle torille ja Toripuistikkoa kulkevalle liikenteelle. Seinämaalaus on osa UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia, jonka järjestää Upeart-yhdistys.

Inspiraatiota luonnosta

Rovaniemen kaupunki antoi festivaalin yhdistykselle ehdotuksia eri paikoista, joihin teos voisi sijoittua. Sen jälkeen Upeart ehdotti taiteilijaksi Berliinissä asuvaa, Hongkongissa syntynyttä ja Kanadassa kasvanutta kuvataiteilijaa Andrea Wania, ja kaupunki hyväksyi ehdotuksen.

Wan teki teoksesta luonnoksen, jonka Rovaniemen kaupunkikuvatyöryhmä hyväksyi. Rovaniemelle tulevan teoksen luonnosta ei paljasteta, mutta tiedotteen mukaan taiteilija on hakenut abstraktiin keholliseen kuvaelmaansa inspiraatiota muun muassa luonnosta. Wanin teoksia hallitsevat tiedotteen mukaan tarkat vedot, raikas värimaailma ja sadunomainen kerronta.

Andrea Wannin seinämaalaus Vancouverissa.
Andrea Wan teki tämän seinämaalauksen Vancouveriin viime vuonna.Andrea Wan

Wan on aiemmin tehnyt muraaleja esimerkiksi Vancouveriin ja Roomaan. Hän on tehnyt myös kuvitustöitä muun muassa New York Times -lehdelle.

Rovaniemi kiinnosti

UPEA17-festivaalin pääkuraattorin Jorgos Fanariksen mukaan moni taiteilija olisi halunnut päästä työskentelemään juuri Rovaniemelle.

– Rovaniemi on tämän vuoden UPEA-festivaalin kohteista pohjoisin ja siksi monen kansainvälisen taiteilijan mielestä erityisen kiinnostava. Taiteilija ja teoksen paikka valikoituivat yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa, Fanaris sanoo tiedotteessa.

Rovaniemen kaupungin kulttuurituottajan Roosa Nevalan mukaan Wanin muraali on rohkea ja unenomainen katseenvangitsija, joka antaa reilusti tilaa katsojan mielikuvitukselle.

– Teos tulee vaikuttavalle paikalle Valtakadulle, josta on muotoutumassa taiteen ja kulttuurin keskittymä. Toivon, että tämä korkeatasoinen taiteellinen avaus kannustaa yhä uusiin taideprojekteihin, jotka tuovat kaupunkikuvaamme väriä ja luonnetta, Nevala sanoo tiedotteessa.

Yksityiskohta Andrea Wannin teoksesta The Portal
Yksityiskohta Andrea Wannin teoksesta The PortalAndrea Wan

Andrea Wan alkaa maalata teosta Taiteiden yönä 9. syyskuuta, ja työ kestää noin kymmenen päivää. Teoksen päärahoittaja on Rovaniemen kaupunki, jonka osuus teoksesta on 13 000 euroa. Lisäksi mukana on muita rahoittajia.

UPEA17-kaupunkitaidefestivaalin aikana maalataan yli 20 muraaliteosta 13 suomalaiskaupunkiin. Lapista on mukana Rovaniemen lisäksi Kemi.

Lue seuraavaksi