1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvaus

Tältä näyttää, kun amatööri ja kokenut kuvaaja tallentavat saman kohteen – katso kuvaparit

Koehenkilöt saivat tehtäväkseen kuvata lähikuvan, potretin ja liikkuvan kohteen. Tekniikoissa ja sommitelmissa oli todella suuret erot, joista jokainen harrastajakuvaaja voi ottaa opikseen.

Ammatti- ja harrastajakuvaajan erot.

Kuinka suuret ovat valokuvien erot, kun amatööri ja kokenut valokuvaaja ottavat toisistaan mittaa ja kuvaavat samoja kohteita?

Harri Nousiainen on Yle Oulun radiojuontaja, joka napsii kuvia yleensä kännykällään. Koulutusta kuvaamiseen hänellä ei ole. Wasim Khuzam on kouluttautunut valokuvaaja.

Miehet kuvaavat kolme kohdetta oululaisessa puistossa. Ne ovat kukka, suihkulähde ja minipossu.

Voit vertailla kuvien eroavaisuuksia siirtämällä nuolta kuvien päällä. Vasemmalla on Nousiaisen kuva, Khuzamin kuva on oikealla.

Tehtävä 1: Lähikuva

Amatöörikuvaajan otos kukasta.
Ammattikuvaajan ottama kuva auringonkukasta.

Sommittelu

Kuvaustyylin erot nousevat esiin heti ensimmäisessä kuvauskohteessa. Kaikki Nousiaisen ottamat kuvat ovat pystykuvia. Kännykkää käytetään yleensä pystyasennossa ja se ohjaa usein myös ottamaan enemmän pystykuvia.

Siinä missä amatöörikuvaaja napsii pari-kolme kuvaa kustakin kohteesta, kokenut kuvaaja sommittelee otoksiaan pidempään. Khuzam ottaa yhdestä kohteesta vähintään kymmenen kuvaa.

Tausta

Nousiaisen ottamassa kukkakuvassa tausta vie huomiota kuvauskohteesta. Kuvan alareunassa huomiota kiinnittää ämpäri.

Khuzamin kukkakuvassa tausta on rauhallisempi ja sumeampi, sitä kutsutaan bokeh-efektiksi. Efektin saa aikaan nykyisin myös monella kaksoiskameralla varustetulla kännykällä, joten taustan sumentaminen ei ole enää vain järjestelmäkameralla kuvaavan kikka-arsenaalissa.

Tehtävä 2: Potretti

Amatöörikuvaajan näkemys minipossusta.
Ammattikuvaajan ottama kuva minipossusta.

Varjot

Kännykkäkameralla kuvatessa saa kuvaan ikuistettua usein myös oman varjonsa. Näin on käynyt Harri Nousiaisen minipossukuvassa.

Liikettä kuvassa on runsaasti, mutta selän takaa paistanut aurinko on tuonut myös kännykän varjon possun päälle.

Sommittelu

Harri Nousiaisen kännykkäkameran kuvasuhde on 16:9. Pystykuvat ovat pitkulaisia ja sommittelu on usein vaikeampaa. Monessa kuvassa kuvan etualalle jää tyhjää tilaa.

Kännykällä otettuja kuvia voisi helposti parantaa rajaamalla. Wasim noudattaa kuvissaan perinteistä kultaisen leikkauksen -periaatetta.

Tehtävä 3: Liikkuva kohde

Amatöörikuvaajan otos patsaasta.
Ammattikuvaajan ottama kuva patsaasta.

Yksityiskohdat

Kokeneen kuvaajan ottamissa kuvissa panostetaan yksityiskohtiin. Lyhyellä valotusajalla saa kuviin vangittua liikkeen – tässä tapauksessa esimerkiksi suihkulähteen vesipisarat.

Jälkikäsittely

Wasim Khuzam käsittelee kuviaan usein vielä tietokoneella. Hän rajaa kuviaan ja säätää niiden sävyjä, mutta samanlaisia konsteja on myös amatöörin käytettävissä. Puhelimiin löytyy lukuisia ohjelmia, joilla on helppo muokata kuviaan.