Vanha lipasto paljasti rokkotapaamisen – Mitä rokkoja sinä olet sairastanut?

Vaikka suomalainen rokotusjärjestelmä on nykypäivänä tehokas, on moni suomalainen sairastanut elämänsä aikana vesirokon, tulirokon, enterorokon tai parvorokon. Mitä rokkoja sinä olet sairastanut? Kerro kokemuksesi, teemme aiheesta juttua.

rokotteet
Vesirokon aiheuttamia näppylöitä lapsen iholla.
AOP

Ähtäriläinen Sirpa Leinonen löysi kotinsa viereisestä, isotätinsä jo autioituneesta talosta lipaston. Hän toi sen kotiinsa ajatuksena entisöidä se kuntoon. Yllätys oli suuri, kun lipaston pohjasta paljastui kirjoitus.

"Lauantaina 12. päivänä 1915 istutettiin rokkoa Alastaipaleen isossa Pakarissa kahteentoista lapsukaiseen."

Leinonen jakoi kuvan lipastosta Facebookin Ähtärin historiaa -sivustolla ja sai monet pohtimaan esimerkiksi, mikä rokko mahtoi olla kyseessä. Muutamat ryhmässä pohtivat, olisiko kyseessä ollut isorokko tai lehmänrokko.

– Se kirvoittikin siellä hauskoja kommentteja, jossa löytynyttä kirjoitusta verrattiin vanhanajan neuvolakortiksi ja jopa entisajan Facebookiksi, Leinonen kertoo.

Leinonen epäilee pappansa ja hänen sisaruksensa kuuluneen kyseiseen rokolla käytettävään lapsikatraaseen.

– Omia lapsia tuli kyllä käytettyä aikoinaan vesirokkoisten luona, mutta eipä ollut tullut mieleenikään millainen historia tuolla käytännöllä on.

Kirjoitusta puulla
Sirpa Leinonen

Vesirokkorokote rokotusohjelmaan

Vesirokkorokote kuuluu syyskuun alusta alkaen kansalliseen rokotusohjelmaan. Suomalainen rokoteohjelmaa on kehitetty vuodesta 1941 lähtien, jolloin suomalaislapsia ryhdyttiin rokottamaan tuberkuloosia vastaan. MPR-rokotteen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

Vaikka rokotuksia on nykypäivänä monenlaisia, on suuri joukko ihmisiä sairastanut erilaisia rokkoja. Yleisimpiä lasten rokkoja ovat vesirokko, tulirokko, vauvarokko, enterorokko ja parvorokko.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.