1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuljetustuki

Lapin yrittäjät vetoavat hallitukseen: Säilyttäkää kuljetustuki

Lapin yrittäjät -järjestö haluaa, että hallitus tekee ainakin kansainvälisen selvityksen ennen kuin tukimuoto kokonaan loppuu.

kuljetustuki
Kuvassa rekka-auto ajaa sateisella maantiellä
Kalle Niskala / Yle

Valtion alueellinen kuljetustuki päättyy vuoden lopussa. Ensi vuoden talousarvioesityksessä ei ole enää viiden miljoonan euron määrärahaa kuljetustukea varten.

Lapin Yrittäjät ry:n mielestä kuljetustuen päättäminen on ennenaikaista ja lyhytnäköistä ilman kansainvälistä vertailua tuen kilpailullisesta merkityksestä ja vaikuttavuudesta Pohjois-Suomen jalostusteollisuudelle.

Yrittäjäjärjestön mukaan kuljetustuki kaventaa Lapissa jalostavan teollisuuden pitkistä välimatkoista johtuvaa kilpailullista eroa eteläisen Suomen ja Pohjois-Ruotsin yritysten kanssa. Lapissa kuljetustuesta hyötyvät mm. betoni-, puu- ja muovijalosteita valmistavat pienet ja keskisuuret yritykset.

– Kaiken kaikkiaan alueellinen kuljetustuki yritystukimuotona on kustannuksiltaan pieni eikä siitä aiheudu kilpailun vääristymää suomalaisten tai EU-maiden PK-yritysten kesken. Tuen määrän vähäisyydestä huolimatta, sillä voi olla ratkaiseva merkitys Lapissa sekä muualla Pohjois-Suomessa toimivien jalostavan tuotannon PK-yrityksien kilpailulliselle asemalle, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Kansainvälinen vertailu lopullisen päätöksen perusteeksi

Lapin Yrittäjät ry:n esittää, että Suomen hallitus asettaa työryhmän laatimaan kansainvälisen vertailun kilpailijamaiden, erityisesti Ruotsin ja Norjan, vastaavista tukimuodoista sekä niiden alueellisista ja dynaamisista vaikutuksista.

Lapin Yrittäjät esittää lisäksi alueellisen kuljetustuen pitämistä voimassa vähintään siirtymäajan, kunnes edellä mainittu kansainvälinen vertailu on valmistunut lopullisen päätöksen perusteeksi.

Lue seuraavaksi