Sairaanhoitopiiri: Tuhkarokkoepidemia Itä-Savossa on ohi

Alueella varmistettiin kesän aikana viisi tuhkarokkotapausta.

tuhkarokko
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Itä-Savon ja Savonlinnan seudun tuhkarokkoepidemia voidaan katsoa päättyneeksi, tiedotti Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri maanantaina.

Alueella varmistettiin kesä-elokuun aikana viisi tuhkarokkotapausta. Sosterin mukaan on hyvin epätodennäköistä, että epidemiaan liittyviä uusia tapauksia ilmaantuu, kun otetaan huomioon tiedossa olevien varmistettujen tapausten tartuttava aika ja tuhkarokon itämisajat. THL:n mukaan itämisaika on yleensä noin 9–11 vuorokautta, mutta se voi olla jopa kolme viikkoa.

Osa alueella varmistuneista tapauksista oli yhteydessä punkaharjulaiseen leirikeskukseen, jossa tuhkarokkoon sairastunut italialaismies oli ollut ennen hakeutumistaan hoitoon.

– Viime vuosina yleistynyt rokotevastaisuus on johtanut siihen, että tänä päivänä monilla alueilla Suomessa tuhkarokkosuoja on alle 95 prosentilla alueen väestöstä, joten tauti voi alkaa uudelleen levitä useilla paikkakunnilla. Itä-Savon alueella rokotuskattavuus on hyvä, ja jopa myönteisesti kohentunut epidemian myötä, Sosterin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen sanoo.

Myös Pirkanmaalla ilmeni kesällä neljä tuhkarokkotapausta. Sairastuneet olivat todennäköisesti saaneet tartunnan Italian-matkalla.

Lue myös:

Rantasalmen tuhkarokkotapaus on samaa virustyyppiä kuin aiemmat seudun tartunnat

Tuhkarokon sairastaneet kertovat: Rantaloma vaihtui kuumehoureeseen – "Olin ihan poissa tästä maailmasta"

Tuhkarokon leviäminen pysähtyi – rokotus esti epidemian Pirkanmaalla