Suomen raviurheilussa superyllätys: Vähiten pelattu vei suurpotin – "Itkin ja huusin kontillani"

Viisivuotiaiden suomenhevosten Derby on suuripalkintoisin kylmäveristen ravilähtö Suomessa. Humiron voitto oli superyllätys.

hevosurheilu
Sankariori Humiro, hoitaja Katja Piskonen sekä valmentaja-ohjastaja Janne Haapiainen Lauri-poikansa kanssa.
Sankariori Humiro, hoitaja Katja Piskonen sekä valmentaja-ohjastaja Janne Haapiainen Lauri-poikansa kanssa.Petri Vironen / Yle

Mikkelin Rahulassa elettiin kuin tulisilla hiilillä lauantaina iltapäivällä. Tallissa asusteleva ori Humiro osallistui Jyväskylässä ajettavaan 5-vuotiaiden suomenhevosen Derbyyn. Voittajalle oli luvassa 45 000 euroa.

Humiro oli kymmenen hevosen lähdössä vähiten pelattu. Sen voittoa ei osattu odottaa edes kotitallissa.

– Menin aivan sekaisin. Olin lattialla kontillani ja itkin ja huusin, että herranjestas, että Derby-voitto, hevosen hoitaja Katja Piskonen kertoo.

– Oli aivan käsittämätöntä, meni aivan tunteisiin. Ei varmaan ikinä tähän talliin enää derbyvoittoa tule. Vielä tänäänkin tulee kylmät väreet kun katsoo lähtöä uusintana netistä, Katja Piskonen iloitsi vielä maanantaiaamuna.

Kymmenien metrien takaa voittoon

Derby on Jyväskylässä vuosittain ajettava ikäluokkakilpailu, johon pääsee karsintojen kautta. Ikäluokkakilpailuihin maksetaan osanottomaksua varsasta lähtien.

Lauantaisessa Derby-finaalissa oli selvä ykkösuosikki Ellin Sisu ja kaksi tasaväkistä haastajaa, Caijus ja Callex.

Karsintalähdössä neljänneksi jäänyt Humiro rattaillaan Janne Haapiainen lähti 2 100 metrin kilpaan huonoimmalta mahdolliselta lähtöpaikalta, radalta 12.

Haapiainen ohjasi alussa orin suosiolla sisäradan viimeiseksi. Siinä se taittoi matkaa aina viimeisen kierroksen takasuoralle saakka. Ellin Sisu paukutteli kärkipaikalla, Callex ja Lumi-Masi ravasivat seuraavina. Suosikeista Caijus laukkasi ja tuli hylätyksi.

– Se oli suunniteltu juttu, että ajan alussa sisäradalle, sillä tämä ei ole mikään nopea lähtijä, Janne Haapiainen kertoo.

Kärkihevosen takana erot repesivät välillä suuriksi. Humiro oli vielä päätöskierroksen takasuoralla kymmeniä metrejä jäljessä. Loppukaarteen koittaessa Haapiainen käänsi Humiron kolmannelle radalle. Kolmannen kierto ja muiden ohittelu toivat lisämetrejä eikä ero Ellin Sisuun juuri kaventunut ennen loppusuoraa.

Humiron voitto oli ainakin suurkilpailutasolla suurin yllätys miesmuistiin

Kyösti Saranpää

Loppusuoralla seitsemän omistajan kimppahevonen sai siivet selkäänsä. Viimeisillä metreillä se kurkotti turpansa ohi ykkössuosikki Ellin Sisun. Kolmen parhaan loppuaika 24,4 oli lopulta sama.

– Humiron voitto oli ainakin suurkilpailutasolla suurin yllätys miesmuistiin. Itse en ainakaan vastaavaa muista, Vermon raviradan eläkkeellä oleva kilpailusihteeri Kyösti Saranpää.

Saranpää aloitti Käpylän raviradan kilpailusihteerinä vuonna 1971 ja siirtyi sitten Vermoon. Hieman vastaavanlainen yllätys tapahtui Saranpään mukaan samalla radalla lämminveristen Derbyssä vuonna 1979.

– Goljat oli yksi vähiten pelattuja hevosia. Heinävedellä kasvatettu ja outokumpulaisessa omistuksessa kilpaillut hevonen, Saranpää muistelee.

Pelaajat ovat yleensä hyvin perillä hevosten välisistä voimasuhteista

Kyösti Saranpää

Ravikilpailussa hevosen voittajakerroin muodostuu siihen pelatun euromäärän perusteella. Ellin Sisun voittajakerroin oli lähdön pienin 2,2 ja Humiron suurin eli 165,5. Humiro oli lähdön vähiten pelattu hevonen eli pelaajien mielestä lähdön kehnoin. Siihen sijoitettu euro toi 165,5 euroa takaisin.

– Pelaajat ovat yleensä hyvin perillä hevosten välisistä voimasuhteista. Se on kuitenkin suuri joukko pelaajia, jotka kertoimen muodostavat, Kyösti Saranpää kuvaa yllätyksen suuruutta.

– Ja täytyy muistaa, että Humiron lauantainen voitto ei ollut edes muiden huonoutta. Se oli tasainen kilpailu, Kyösti Saranpää muistuttaa.

"Jaettu ilo on paras ilo"

Humiron ohjastaja ja valmentaja Janne Haapiainen on myös yksi Talli Humiron seitsemästä omistajasta. Muut omistavat ovat muun muassa

Perniöstä, Somerolta, Urjalasta ja Punkalaitumelta.

– Jaettu ilo on paras ilo, tätä on mukava juhlia porukassa. Jaetaan voittorahaa ja riittää siitä hieman parempien juomien hankkimiseen, Haapiainen laskee.

Takasuoran lopussa en millään uskonut, että voisimme vielä ehtiä kärkeen

Janne Haapiainen

Valmentajansa mielestä Humiro oli etukäteen arvioiden lähdössä keskikastissa.

– Ajattelin, että sijat 4-6 voisivat olla mahdollisia. Takasuoran lopussa en millään uskonut, että voisimme vielä ehtiä kärkeen. Mutta oli se mahtava tunne, kun aloimme saavuttaa kärkihevosia loppusuoralla. En vielä maalilinjallakaan uskonut, että tuli Derbyvoitto.

Janne Haapiainen valmentaa ja ohjastaa Humiroa sekä toimii Mikkelin raviradan ratamestarina.

Humiron lauantainen voitto on kerrointen perusteella Suomen raviurheilun suurkilpailuiden kaikkien aikojen suurin yllätyspaukku. Joka viikko ajettavalla Toto76-tasolla on nähty kerran vastaavan kokoluokan kerroin, kertoo Hippoksen raviurheilun tiedottaja Ilkka Nisula.

– Heinäkuussa 2016 Prin Holz oli lapulla vain 0,07 prosentilla pelaajista, mutta Humiron voitto oli kyllä järisyttävän kova yllätys, Nisula kuvailee.