Intialainen guru tuomittiin raiskauksista – kymmeniä kuollut kannattajien perjantaina aloittamissa väkivaltaisuuksissa

Intialainen guru Gurmeet Ram Rahim Singh markkinoi itseään elokuvilla, joissa hän tekee ihmeitä ja pieksee gangstereita.

Intia
Guru istuu elokuvamainoksensa edessä.
Gurmeet Ram Rahim SinghEPA

Intialainen guru Gurmeet Ram Rahim Singh on tuomittu kahden naisseuraajansa raiskauksista vankeuteen. Tuomari langetti gurulle 20 vuoden vankeustuomion.

Tapaus on herättänyt huomiota, sillä kymmenet tuhannet gurun kannattajat polttivat autoja ja ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa perjantaina. Guru oli silloin todettu syylliseksi raiskauksiin. Väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin 38 ihmistä ja 200 loukkaantui.

Palavaa metalliromua.
Gurmeet Ram Rahim Singhin kannattajat sytyttivät ajoneuvoja, kun guru todettiin syylliseksi raiskauksiin.EPA

50-vuotias Gurmeet Ram Rahim Singh tunnetaan rakkaudestaan prameisiin vaatteisiin, jalokiviin ja moottoripyöriin.

Kutsuu itseään jumalan sanansaattajaksi

Hän markkinoi itseään elokuvilla ja väittää olevansa MSG, Messenger of God, eli jumalan sanansaattaja. Elokuvissa hän tekee ihmeitä ja pieksee gangstereita, samalla kun laulaa ja tanssii.

Singh itse väittää, että hänellä on jopa 50 miljoonaa seuraajaa eri puolilla maailmaa. Intiassa hänen vahvoja tukialueitaan ovat Haryanan ja Punjabin osavaltiot. Maatalousvaltaiset osavaltiot sijaitsevat Pohjois-Intiassa.

Raiskauspäilyjä tutkittu vuodesta 2002

Raiskausepäilykset gurua vastaan heräsivät vuonna 2002, kun yksi hänen seuraajansa lähetti nimettömän kirjeen silloiselle pääministerille Atal Bihari Vajpayeelle. Hän kertoi kirjeessä gurun raiskanneen itsensä lisäksi muitakin lahkon naisia toistuvasti.

Asiaa alettiin tutkia, mutta kesti vuosia yrittää löytää mahdollisia uhreja. Vasta vuonna 2007 kaksi naista teki ilmoitukset raiskauksista poliisille.

Viranomaiset pelkäävät väkivaltaisuuksia

Intian viranomaiset ovat varautuneet tuomion langettamisesta mahdollisesti seuraaviin väkivaltaisuuksiin huolella. Gurun ashramit eli meditaatiokeskukset sijaitsevat Rohtakin ja Sirsan kaupungeissa Haryanan osavaltiossa.

Kaupunkeihin on lähetetty tuhansia poliiseja, puolisotilaallisia joukkoja ja sotilaita estämään väkivaltaisuuksien toistumista. Lisäksi sata gurun lähintä seuraajaa on otettu kiinni ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Tarkennettu 28.8. kello 17.30. Aiemmin kerrottiin, että tuomion pituus olisi ollut kymmenen vuotta. Gurulle kuitenkin tuomittiin 10 + 10 vuoden rangaistus, viranomaiset tarkentavat.