1. yle.fi
  2. Uutiset

Salaisessa tunnelihankkeessa kytee Helsingin mehevin riita

Viime viikolla Yle Uutisten julkaisemat rakennusliikkeiden tunnelipiirrokset ovat jakaneet Helsingin puolueet jo nyt kahtia.

Helsinki
kartta
Rakennusliike Lemminkäisen suunnitelma keskustatunnelista on erilainen kuin aiemmin päätöksessä olleet tunnelit. Lemminkäisen tunneli yhdistäisi satamia ja parkkihalleja Helsingin keskustan alla.Yle Uutisgrafiikka

Salaisessa keskustatunnelihankkeessa näyttää kytevän Helsingin syksyn mehevin poliittinen riita. Kokoomuksen ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kannattama keskustatunneli on saanut ainakin RKP:n puolustamaan uudenlaista maanalaista kokoajakatua.

Viime viikolla Yle Uutiset julkisti sekä SRV:n että Lemminkäisen piirtämät uudet keskustatunneliehdotukset. Rakennusliikkeiden suunnitelmat tulivat Helsingin poliitikoille yllätyksenä.

– Itse vähän innostuin tästä Lemminkäisen uudenlaisesta vaihtoehdosta. Tällaisella suunnitelmalla saataisiin paljon hyötyä, jos satamien rekkaliikenne saataisiin maan alle – pois teiltä tukkimasta Jätkäsaaren ja Ruoholahden sekä Mechelininkadun ja Katajanokan liikennettä, RKP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Månsson sanoo.

– Ihanteellista olisi, jos Olympiaterminaali saataisiin vielä tähän samaan tunneliin mukaan, mutta se taitaisi olla jo aika vaikeaa, Månsson pohtii.

Vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta vastustavat

Ylen pikaisessa kyselyssä selvisi että keskustatunnelin selkeimmät vastustajat löytyvät vihreistä, vasemmistoliitosta ja keskustasta.

– Lähtökohtaisesti Vasemmistoliitto vastustaa keskustatunnelia. Emme ole tutustuneet näihin uusiin suunnitelmiin vielä tarkemmin, mutta ajatus on, että tunnelia ei tarvita, Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki sanoo.

Myös Keskusta on alustavasti vastustajien puolella.

– Olemme kriittisiä. Keskustatunneli ei ole ensimmäinen asia, jota pitää alkaa tehdä. Jos rahoitus tulisi jostain muualta, niin ehkä sitten voitaisiin ajatella, mutta julkisella rahalla ei missään nimessä, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi sanoo.

Myös Vihreät pitävät tunnelia turhana.

– Saahan asiaa selvitellä. Mutta siinä hukataan virkamiesten työaikaa ja viivästytetään kaikkia muita hankkeita, kun selvitellään vielä kerran tunnelia, joka on jo moneen kertaan selvitetty ja todettu epätarkoituksenmukaiseksi, Helsingin Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Viime äänestyksessä loppumetreillä vuonna 2008 hankkeen vastustajaksi siirtynyt SDP ei halunnut ottaa asiaan vielä tällä hetkellä kantaa.

Lisää aiheesta:

Yle sai käsiinsä salaiset suunnitelmat: Kaksi suurta rakennusfirmaa suunnittelee Helsingin alle jättitunnelia

Lue seuraavaksi