1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalliomaalaus

Enontekiön Näkkälästä löytyi muinainen kalliomaalaus – Ensimmäinen löydös Lapin historiasssa

Professori Juha Pentikäinen on löytänyt muinaisesta seitakivestä punaisella maalilla maalattuja eläimiä ja ihmisiä muistuttavia hahmoja. Pentikäinen uskoo maalauksen olevan tuhansia vuosia vanha.

kalliomaalaus
Juha Pentikäinen
Juha Pentikäinen löytämänsä kalliomaalauksen juurella Enontekiön Näkkälässä.Priváhtta

Enontekiön Näkkälästä on löytynyt muinainen kalliomaalaus.

Helsingin yliopiston emeritusprofessori ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori Juha Pentikäinen löysi viime viikonloppuna veljensä Ilkka Pentikäisen kanssa muinaisesta seitakivestä todennäköisen kalliomaalauksen.

Löytöä ei ole vielä vahvistettu, mutta professori itse on varma, että kyseessä on aito kalliomaalaus. Pentikäinen on löytänyt ja tutkinut kalliomaalauksia ennenkin.

– Löydöksessä on punaväriä eli se on maalattu niin sanotulla punamullalla. Kivessä on useita selkeitä eläinhahmoja sekä myös ihmiseen viittavia hahmoja, Pentikäinen kertoo.

Maalaus löytyi seitakiven pohjoispuolelta, mikä myös vahvistaa professorin näkemystä löydön aitoudesta. Saamelaiset ovat muinoin pitäneet pohjoista pyhänä ilmansuuntana.

– Maalaus on pohjoisella, pyhällä puolella. Maalauksen alue on melkein kiven kokoinen. Se ei ole siinä sattumalta, eikä ilmansuuntakaan ole sattuma, pohtii Pentikäinen.

Juha Pentikäinen
Juha Pentikäinen löytämänsä kalliomaalauksen juurella Enontekiön Näkkälässä.Priváhtta

Useat kalliomaalaukset odottavat yhä löytäjäänsä?

Pohjois-Suomesta ei ole ennen löytynyt kalliomaalauksia. Pohjoisimmat kalliomaalaukset ovat tähän mennessä löytyneet Pohjois-Pohjanmaalta.

Juha Pentikäisellä on ajatus siitä, miksi kalliomaalauksia ei ole etsitty ahkerammin esimerkiksi saamelaisalueelta.

– Yksi syy siihen on se, että muinoin ajateltiin, että vain sivistystö on osannut maalata kalliomaalauksia, Pentikäinen kertoo.

Useat muinaiset kalliomaalaukset odottavatkin professorin mukaan yhä löytäjäänsä. Näkkälän löytö saattaa käynnistää uudet arkeologiset tutkimukset pohjoisimmassa Suomessa.

– Minä luulen, että erityisesti pohjoisten vesien varrelta, Inarijärven ympäriltä ja muualta löytyisi maalauksia. Uskon, että usealta joelta sekä usean seidan lähistöltä voisi löytyä maalauspintoja.

– Meillä on löytämättä tämä kenttä, kun sitä ei ole osattu etsiä, Pentikäinen jatkaa.

Báktesárgosat Neakkalis
Kivessä on havaittavissa punertavia kuvioita.Priváhtta

Löydös tutkitaan tarkemmin

Nyt löytynyt kalliomaalaus paljastaa professori Juha Pentikäisen mukaan asioita Näkkälän elämästä mahdollisesti tuhansien vuosien takaa.

– Maalaus kertoo sen ajan kansan uskonnosta. He ovat todennäköisesti puhuneet kieltä, jota me emme osaa ja taida, mutta jonka jatkajia ovat kansat, jotka tälläkin hetkellä asuttavat pohjoista Suomea.

Professori aikoo aloittaa tutkimukset yhdessä arkeologi Timo Miettisen kanssa. He ovat ennenkin tutkineet kalliomaalauksia ja kirjoittaneet aiheesta myös kirjoja.

Pentikäinen odottaa, että tutkimuksissa selviäisi muun muassa kalliomaalauksen ikä ja sisältö.

– Toivon, että tutkimuksissa hahmottuisi löydetyn maalauksen topografia eli mitä siinä on, miksi se on pyhä ja milloin ja miksi se on maalattu.

– Arvelen, että pääsemme retkelle vuosituhansien taakse. Se on hyvin jännittävää ja kiehtoo minua, Pentikäinen kertoo.

Löydöksestä kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Lue seuraavaksi