1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaavi

Mitä tapahtuu betonikasaksi muuttuneelle Kaavin yläkoululle? Viranomaiset odottavat yhä kunnan vastausta

Kunnan mukaan betonimurske pystytään todennäköisesti kokonaan sijoittamaan tyhjälle teollisuustontille.

Kaavilla ei ole enää omaa yläkoulua. Kuvassa kunnan alakoulu. Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kaavin entisen yläkoulun purkujätteet odottavat edelleen lopullista paikkaansa. Nyt kunnalla on kuitenkin suunnitelma siitä, minne kiistojakin herättänyt betonimurska saadaan sijoitettua.

Kunta luopui yläkoulusta ja rakennus purettiin vuonna 2016. Purkujätteet ajettiin penkkaan Kalaniemen maankaatopaikalle lähelle Kaavinjärven rantaa. ELY-keskus kuuli tapauksesta ja piti kunnan toimintaa ympäristöluvan ja jätelain vastaisena. Se vaati kuntaa viemään jätteet muualle, tutkintapyynnön uhalla.

Facebookin paikallisryhmässä on ihmetelty, miksi betonimurska saa vieläkin olla maankaatopaikalla. ELY-keskuksen mukaan kunnalla on syyskuun loppuun asti aikaa tehdä jatkoselvitys murskan käytöstä.

Kunnalla onkin jo suunnitelma ongelman ratkaisemiseksi: rakennustarkastaja Risto Tonterin mukaan purkujätteet voidaan todennäköisesti sijoittaa kaikki tyhjälle teollisuustontille Kielotielle.

– Siellä on suopohjainen tontti, jonka kantavuutta voidaan mukavasti parantaa betonimurskeella.

Kunnalla ei ole suunnitelmia rakentamisesta tontille. Lähinnä kysymys on betonimurskeen saamisesta luvalliseen paikkaan. Kielotie on huomattavasti kauempana vesistöä kuin Kalaniemi. Sinänsä purkujätteistä ei ELY-keskuksen mukaan ole ympäristölle haittaa.

Ympäristöylitarkastaja Lea Koposen mukaan Pohjois-Savossa on purettu monta koulua niin, että niistä syntyvä betoni on käytetty hyödyksi uuden koulun työmaalla. Näin purkujätteistä ei ole tullut ongelmia. Kaavilla betonia ei mahduttu kuitenkaan käsittelemään tontilla, minkä vuoksi betonimurska oli sijoitettava muualle. Sopivia käyttökohteita ei kuitenkaan pienessä ja hiljaisessa kunnassa liiemmin ole.

– Rakentaminen on vähäistä ja kuljetusmatkat muualle ovat pitkät.

Purkujäte on vietävä maankaatopaikalta viimeistään kolmen vuoden kuluessa sijoittamisesta. Kalaniemeen voi jäädä vain betoni, joka on sovittu käytettäväksi alueella tienpohjaan.