1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulevaisuus

Sadan vuoden aikamatka: Kuopion aikakapseliin säilötään tarinoita ja esineitä Suomen 200-vuotisjuhlia varten

Joulukuussa sadaksi vuodeksi suljettavaan kapseliin saa kuka tahansa kuopiolainen tallettaa nykyajan tavaroita ja esineitä.

Opiskelija Eve Karkaman suunnittelma aikakapseli, "200"-teos, tulee kauppakeskus Apajan aulaan. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Kuopiossa esiteltiin maanantaina Suomen 100-vuotisjuhlintaan liittyvä aikakapseli. Kauppakeskus Apajan valoaulaan tuleva aikakapseli suljetaan joulukuussa ja se avataan vuonna 2117 Suomen täyttäessä 200 vuotta.

Aikakapseliin laitetaan monenlaisia nykyajan tavaroita ja esineitä sekä tarinoita. Kuka tahansa kuopiolainen voi jättää kapseliin tervehdyksen tulevaisuuteen. Säilytysmaksu on yksi euro vuodelta eli 100 euroa.

Aikakapseliteos on noin kaksi metriä korkea ja kolme metriä leveä. Kapselin tilavuus on kaksi kuutiometriä. Kapselin suunnittelukilpailun voitti Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija Eve Karkama teoksella "200".

Eve Karkama on kolmannen vuoden opiskelija Savonia-amk:ssa. Karkaman mukaan aikakapselisuunnittelun lähtökohtana oli todella yksinkertainen ja kestävä malli. Kapselissa oleva kuutio tehdään ruostumattomasta teräksestä. Teoksen alaosa tulee puusta.

Mallia amerikkalaisesta aikakapselista

Kuopion aikakapselin ideoinnissa on otettu mallia Yhdysvalloissa Oklahomassa vuonna 1913 suljetusta arkusta (siirryt toiseen palveluun). Se avattiin 100 vuotta myöhemmin ja ainakin osa tavaroista oli säilynyt hämmästyttävän hyvin.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon johtaja Merja Heiskanen nostaa aikakapseliin liittyen kaksi avainkysymystä.

– Mikä nykyajassa on merkityksellistä ja mitä haluaisin kertoa sadan vuoden päästä eläville?

Tavaroiden säilyminen kapselissa tuo mietittävää, sillä kaikki materiaalit eivät kestä sataa vuotta. Heiskasen mukaan metallit säilyvät hyvin. Myös arkistokelpoisia papereita ja tallennusvälineitä on, joten tarinat ja kirjoitukset säilyvät mainiosti.

Muovi taas ei kestä sataa vuotta ja myös digitaalisen materiaalin säilyminen on arvoitus. Aikakapseli on ilmatiivis ja toiveena on tasainen lämpötila ympäri vuoden. Eri materiaaleja aiotaan myös eristää toisistaan.

"Ei mikään herrojen juttu"

Aikakapseli-idean Kuopiossa keksinyt Pekka Kantanen on innoissaan siitä, että eri tahot ovat lähteneet asiassa hyvin liikkeelle. Kuopion kunnallispolitiikassa pitkään vaikuttanut Kantanen korostaa, että kapseli ei ole mikään herrojen juttu vaan sinne voi laittaa esineen tai kirjoituksen kuka tahansa kuopiolainen.

Kapseliin on tavoitteena saada mukaan myös paikallisia pitkään toimineita yrityksiä. Teokseen tulee myös 100 vuoden mainospaikkoja yrityksille. Aikakapselista kertyvät rahat aiotaan käyttää hyvään tarkoitukseen. Tarkkaa kohdetta ei ole vielä päätetty.

Tervehdys tai esine halutaan myös useilta nykypäivän tunnetuilta kaupunkilaisilta. Esimerkiksi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen on luvannut kirjoittaa kapseliin talletettavaksi henkilökohtaisen kirjeen vuoden 2117 piispalle.

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Kuopiossa aikakapselin valmistaa Savon ammatti- ja aikuisopisto. Kapselin yhteyteen tulee myös kello ja se näyttää paljonko on aikaa kapselin avaamiseen.

Kapselissa huomioidaan myös se, että sitä voidaan siirtää kun Apajan tiloja joskus remontoidaan. Pekka Kantanen visioi, että aikakapselista tulee tunnettu kohtaamispaikka Kuopion keskustaan.

Mukaan myös lasten ja nuorten piirustuksia

Aikakapseliin tulee myös kuopiolaislasten ja -nuorten tekemiä tarinoita ja piirroksia. Piirustuskilpailussa on kolme teemaa: rakkaudella Kuopiosta, isänmaani Suomi 2017 ja ajatuksia tulevaisuudesta – Suomi 2117.

Aikakapselihanketta koordinoi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys. Työryhmässä ovat mukana myös Kuopion kaupungin, Savonia-ammattikorkeakoulun, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon sekä Kuopion Rouvasväenyhdistyksen edustajat.

Ideana on, että Kuopio pitää arvokkaan juhlan kapselin avaamisen kunniaksi vuonna 2117. Jokainen kapseliin tänä vuonna jotain tallettava saa kutsukortin juhliin. Perillisille on siis aikanaan erikoinen juhla tiedossa.