Hautausmaata häiriköivät eläimet ammuttiin harvinaisella poikkeusluvalla Hämeenlinnassa – rusakot saivat armon

Hämeenlinnan Vuorentaan hautausmaan kukkien toivotaan saavan olla nyt rauhassa, kun tuhoa tehneet metsäkauriit on poistettu. Rusakot voivat jatkaa ruokailua hautausmaalla entiseen malliin.

hautausmaat
Veikko ja Seija Lampinen
Veikko ja Seija Lampinen joutuivat istuttamaan hautakukat kolmeen kertaan, koska kauriit söivät aiemmat.Timo Leponiemi / Yle

Neljä peuraa on kaadettu Vuorentaan hautausmaan alueelta Hämeenlinnassa.

Seurakuntayhtymä sai Suomen riistakeskukselta poikkeusluvan metsästää elokuun loppuun mennessä kuusi metsäkaurista ja kaksikymmentä rusakkoa.

– Jahti toteutettiin yhtenä iltana ja neljä kaurista saatiin kaadettua, vahvistaa viestintäpäällikkö Mikko Hieta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.

Nyt jahti on päättynyt. Kauriiden liikkeitä ja olinpaikkoja tarkkailtiin ensin parin viikon ajan, jonka jälkeen metsästys sujui nopeasti.

Metsäkauriiden metsästyksellä seurakunta halusi kokeilla millainen vaikutus eläinten poistamisella on hautausmaan vahinkojen ehkäisyssä.

Seuraavaksi kokeillaan hajupanoksien tehoa

Yhtään rusakkoa ei ammuttu, sillä rusakot olivat hautausmaan sisäpuolelle, ja sinne ei jahtialue ulottunut.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta seuraa jatkossakin miten metsästys vaikuttaa Vuorentaan hautausmaalla kukkavarkaissa käyviin eläimiin. Muitakin keinoja vahinkojen torjumiseksi kuitenkin viritellään.

– Syksyllä selvitetään esimerkiksi hajupanosten käyttämistä. Ne ovat sellaisia hajuja, jotka karkottavat eläimiä kukkien luota, Mikko Hieta kertoo.

Seurakuntalaisten keskuudessa tieto metsäkauriiden metsästämisestä seurakunnan piikkiin herätti loppukesästä keskustelua ja osin kritiikkiäkin.