Lumisuon asumisyksikkö Kankaanpäässä lopetetaan vuodenvaihteessa

Kehitysvammaisten asuntolana toimiva Lumisuo ei Satakunnan sairaanhoitopiirin mukaan täytä nykyaikaisia laatuvaatimuksia.

Kankaanpää
Lumisuon asumisyksikkö Kankaanpäässä.
Kankaanpäässä kerättiin Lumisuon säilymisen puolesta adressi, johon saatiin noin 350 nimeä. Satakunnan sairaanhoitopiiri päätti Lumisuon lakkauttamisesta maanantaina. Jenni Joensuu / Yle

Lumisuon asumisyksikkö Kankaanpäässä lakkautetaan ensi vuoden alusta alkaen. Kehitysvammaisten asuntolana toimiva Lumisuo ei Satakunnan sairaanhoitopiirin mukaan täytä tämän päivän asumisen laatukriteerejä ja vaatimuksia.

Sairaanhoitopiiri tiedotti Lumisuon lakkauttamisesta jo keväällä, mutta sairaanhoitopiiri päätti käsitellä asian uudelleen, sillä lakkauttamispäätös herätti runsaasti keskustelua. Lakkauttamista vastaan kerättiin muun muassa adressi, johon tuli noin 350 nimeä.

Puolella asukkaista jo uudet asunnot

Yksi adressin perustajista on kankaanpääläinen Nina Uusitalo. Hänen mielestään Lumisuon lakkauttamispäätös on väärin sekä työntekijöitä että asukkaita kohtaan.

– Osa asukkaista on asunut Lumisuolla yli 20 vuotta. Myös henkilökunta on ollut pysyvää.

Uusitalon mielestä Lumisuon ehdoton valtti on sen kodinomaisuus.

– Tuntuu, että kehitysvammaisia voidaan heitellä kuin roskapussia.

Lumisuon kymmenestä asukkaasta viiden uudet asumisjärjestelyt on sairaanhoitopiirin mukaan jo selvitetty, ja viiden ovat selvittelyssä. Työntekijöille on tarjottu töitä muun muassa sosiaalipalvelujen yksiköstä Ulvilasta.

Osa työntekijöistä on itse vaihtanut työpaikkaa tai päättänyt kouluttautua lisää.