Hyppää sisältöön

Pride-viesti oli TPS:n pelinavaus etenkin nuorille – ”On okei olla sellainen kuin olet”

Kiekkokansaa kuohauttaneella sateenkaaripäivityksellään turkulaisseura halusi puolustaa maailmaa ilman syrjintää ja väheksyntää.

Kuvakaappaus HC TPS:n Facebook-sivulta. Kuva: Yle

HC TPS toivotti lauantaina sosiaalisessa mediassa hyvää Pridea kertomalla mustavalkoisen sydämen ymmärtävän, että maailma on värikäs.

– Mustavalkoinen sydän ei hyväksy kapeakatseisuutta, syrjintää, ennakkoluuloja tai väheksyntää. TPS haluaa omalta osaltaan olla rakentamassa suvaitsevaa yhteiskuntaa ja toivoo voivansa vaikuttaa omalla esimerkillään, seura kirjoitti Facebook-sivullaan.

Kannanotosta kehkeytyi tyypillisen villisti vellova somekeskustelu, mikä ei seurajohtoa yllättänyt. Päivityksen alle kertyi parisataa kommenttia, joukossa myös paheksuvia.

Mielestäni olisi aika erikoista olla sitä vastaan, että tuodaan parempaa ja hyväksyttävämpää tulevaisuutta ihmisille.

Mika Eskola

Toimitusjohtaja Mika Eskola toteaa, että valtaosa palautteesta on ollut myönteistä.

– Toki tiedettiin, että siitä joku pahoittaa mielensä. Päällimmäinen yllätys oli ehkä se, kuinka paljon siitä tuli positiivista palautetta ja kiitosta.

Seura seisoo asian takana

Osa kannattajista on uhonnut hylkäävänsä seuran, mutta Eskola ei pelkää TPS:n toimiston ruuhkautuvan kausikorttien palauttajista.

– Olen vakuuttunut, että meidän kausikorttilaisemme ymmärtävät kyllä, että syrjintä, ennakkoluulo ja yleinen väheksyntä eivät kuulu mihinkään.

Jotkut kommentoijat ovat paheksuneet, että jääkiekkoseura sotkee politiikan urheiluun. Toimitusjohtaja Mika Eskolan mielestä siinä ei ole mitään poliittista, että puolustaa maailmaa ilman syrjintää ja väheksyntää. Tai jos on, seura seisoo asian takana.

Mika Eskola Kuva: HC TPS

– Mielestäni olisi aika erikoista olla sitä vastaan, että tuodaan parempaa ja hyväksyttävämpää tulevaisuutta ihmisille. Erityisesti urheilua harrastaville nuorille haluamme viestiä, että on okei olla sellainen kuin olet.

Eskola huomauttaa, että jalkapallokentillä Suomessa ja Euroopassa on vuosia tehty työtä rasismia vastaan, ja kiekkoleijonatkin kantavat paidoissaan respect-tekstiä.

Pelaajat jakavat viestin

HC TPS päätti osallistua Turun Pride-viikon huipennukseen julkisella kannanotolla tarkan harkinnan jälkeen.

– Tämä on tietyntyyppinen iso pelinavaus näkyvältä urheiluseuralta, mutta toisaalta meille aika luontaista toimintaa. Kävimme kunnon keskustelun hallituksen puheenjohtajan ja organisaation kanssa, ja päätimme, että me painamme nappulaa.

Laimealla ja lattealla toiminnalla ei tulevaisuudessa ole urheilussakaan sijaa.

Mika Eskola

Pelaajia Mika Eskola kertoo informoineensa asiasta pukukopissa Sveitsissä. Joukkue kohtasi CHL-pelissä SC Bernin lauantaina.

– Pelaajat olivat sitä mieltä, että he mieluummin seisovat rohkean seuran takana kuin olisivat kannattamassa väheksyntää tai ennakkoluuloja. Kyllä he ylpeänä seuran värejä kantavat jatkossakin.

Seuraavatko muut perässä?

HC TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola näkee, että mielipiteiden ja kantojen esiintuominen on luontaista myös urheiluseurojen leiviskään.

– Laimealla ja lattealla toiminnalla ei tulevaisuudessa ole urheilussakaan sijaa. Mielestäni urheilun pitää ottaa kantaa myös asioihin, jotka meitä liikuttaa jokapäiväisessä elämässä.

Kielteinenkään palaute ei seurajohtoa tai yhteistyökumppaneita pelästyttänyt. Eskola kertoo saaneensa maanantaina viestiä muun muassa toiselta pääomistajalta, Supercellin Ilkka Paanaselta.

– Omistajalta tuli äsken viesti, että hän on helvetin ylpeä organisaatiosta, että se oli aika selkeä viesti. Samanlaista viestiä on tullut yhteistyökumppaneilta, mitä heidän kanssaan olen keskustellut, ja osa on ihan julkisestikin tuonut esiin asian.

Mika Eskola toivoo TPS:n näyttävän muillekin urheiluseuroille esimerkkiä. Hän kuitenkin korostaa jokaisen seuran tekevän omat päätöksensä, eikä halua neuvoa muita.

– Uskon, että tulevaisuudessa on muidenkin helpompi seurata perässä, kun joku on ensimmäisenä ottanut askeleen siihen suuntaan. On mielenkiintoista nähdä, kuka seuraavaksi ottaa sen askeleen.

.
.