1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus saattaa helpottaa työttömien opiskelua – Tukia saisi lyhyisiin opintoihin ilman TE-toimiston lupaa

Työtön voi jo nykyisin opiskella päätoimisesti ja nostaa samalla työttömyysetuutta, mutta se vaatii aina TE-toimiston harkinnan.

Kuva: Åbo Akademi

Työttömyysturvalla opiskelun helpottaminen nousee esiin, kun hallitus kokoontuu keskiviikkona budjettiriiheensä.

Ylen tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu malli, jossa työtön voisi opiskella kuuden kuukauden ajan ilman TE-toimiston lupaa ja nostaa samalla työttömyysetuutta. Nykyisin tuen saanti päätoimiseen opiskeluun perustuu aina TE-toimiston harkintaan.

Ilman tarveharkintaa ei voisi kuitenkaan opiskella vapaasti mitä tahansa, vaan muutos koskisi vain lyhytkestoisia ammatillisia opintoja. Koulutuksen aikana työtöntä koskisivat samat vaatimukset kuin ennen opintojakin, kuten velvollisuus hakea töitä.

Päätoiminen opiskelu työttömyysetuudella on nykyisin mahdollista, jos TE-toimisto katsoo opiskelun parantavan työttömän mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Päätökset tuen myöntämisestä opiskeluun ovat vaihdelleet TE-toimistosta toiseen, mitä on moitittu mielivaltaiseksi.

Kokoomus epäillyt, EK vastustanut

Hallituksessa suopeimpia tarveharkinnan löysäämiselle ovat olleet Sinisen tulevaisuuden edeltäjä perussuomalaiset sekä keskusta. Kokoomus on kuitenkin painottanut, ettei työttömyysturvalla opiskelusta pidä tulla uudenlaista houkutinta hakeutua tuen varaan.

Sääntöjen höllentämistä selvitti jo kevättalvella työryhmä, jossa eteneminen kuitenkin pysähtyi. Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on vastustanut työttömien omaehtoisen opiskelun helpottamista. Palkansaajajärjestöistä on sen sijaan vaadittu jopa tarveharkinnasta luopumista kokonaan.

Jos hallitus päättäisi löysentää tarveharkintaa, koulutuksen tarjoajien uskotaan lisäävän lyhytkestoisia opintoja, kun kysyntä kasvaa.

Opiskelun helpottaminen ei tarkoittaisi, että tarveharkinnasta oltaisiin luopumassa kokonaan, vaan TE-toimiston luvalla työttömyysetuutta voisi yhä saada päätoimisiin opintoihin enintään kahden vuoden ajaksi, kuten tälläkin hetkellä.