Helsingin uusi keskustakirjasto nousee vauhdilla – Tulevaisuuden kirjastossa ei enää siirrellä kirjoja paikasta toiseen

Kirjojen siirtely nielee ison osan kirjastovirkailijoiden työajasta. Tulevaisuuden kirjastossa siitä halutaan eroon.

kirjastot
Veera Pursiainen
Veera Pursiaisen vetää kirjastoon perinteinen syy eli kirjojen lainaaminen.Antti Kolppo / Yle

Heikki Nordmanille Kallion kirjasto Helsingissä on tuttu paikka. Dekkarihyllyn luona Nordman kertoo, että kirjastoon vetävät perinteiset kirjat ja rauhallinen ilmapiiri.

Samaa sanoo Veera Pursiainen.

– Tykkään lukea, ja kun kirjastosta saa ilmaiseksi lainattua kirjoja, se on hyvä. Tuleehan myös kirjaston tapahtumissa käytyä, mutta enimmäkseen kirjojen lainaamista se on.

Vaikka Pursiaisen ja Nordmanin lailla kirjojen lainaaminen on monille tärkein syy mennä kirjastoon, kirjastot ovat muutoksessa. Yksi muutosta ajava voima on koko yhteiskuntaa koskettava digitalisaatio.

– Kirjaston tehtävä on monialainen, paljon muutakin kuin lainaamo, joksi se edelleen mielletään. Meilllä on merkittävä tehtävä digikuilun siloittamisessa kansalaisille ja sellaisessa kaikkinaisessa elämäntaitojen välittämisessä, sanoo Helsingin tulevan keskustakirjaston Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Anna-Maria Soininvaara
Keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara sanoo, että automaatio on uudessa kirjastossa tärkeää.Antti Kolppo / Yle

Oodi avaa ovensa ensi vuoden lopussa. Oodin työmaalla Helsingin Töölönlahdella Soininvaara lisää, että kirjastoissa on tarvetta erilaisille tiloille työskentelyä, opiskelua ja ihmisten kohtaamista varten.

Digikuilu tarkoittaa sitä, että yhä enemmän yhteiskunnan palveluita voi hoitaa vain sähköisesti, mutta läheskään kaikilla kansalaisilla ei ole tarvittavia taitoja. Puhutaan digitaidottomuudesta, joka tuoreimman Kirjasto-lehden mukaan vaivaa satoja tuhansia.

Ääneen lukemisen ihanuus

Kirjaston muuttuva rooli on myös yksi syy siihen, miksi pienen matkan päässä keskustakirjastosta sijaitseva, yli 100-vuotias Kallion kirjasto menee parin viikon päästä remonttiin. Nelisen kuukautta kestävän remontin aikana uusitaan hissi ja korjataan viime vuonna sattuneen vesivahingon jälkiä. Yhtä tärkeä osa remonttia on niin sanottu toiminnallinen uudistus.

kallion kirjasto
Kallion kirjasto menee remonttiin syyskuun puolivälissä.Antti Kolppo / Yle

– Suurin osa asiakkaista ainakin Kalliossa tulee yhä lukemisen takia kirjastoon, mutta se mikä on muuttunut, on se, että ihmiset varaavat kirjoja yhä enemmän, mikä vaikuttaa toimintaamme. Toinen mitä asiakkaat tekevät nyt ehdottomasti enemmän kuin noin viisi vuotta sitten, on se että he haluavat kerääntyä yhteen jonkun asian ympärille ja siihenkin usein liittyy lukeminen, kertoo Kallion kirjastonjohtaja Laura Norris.

– Meillä esimerkiksi järjestetään suosittuja Novellikoukku-iltoja. Ideana on se, että niissä luetaan ääneen ja samalla voi neloa ja tehdä käsitöitä, Norris jatkaa.

Toinen toiminnallinen uudistus on se, että kirjastoon halutaan tuoda lainattavaksi tabletteja ja läppäreitä. Kotiin läppäreitä ei voi viedä, mutta sen voi lainata ja mennä kirjastossa mieleiseen paikkaan.

– Se mitä kirjastoammattilaiset tekevät ja mitä on jatkossa tarkoitus tehdä enemmän, on erilaisten sisältöjen avaaminen eli vinkataan sekä lapsille että aikuisille luettavaa, meillä on lukupiirejä, on lukuvalmentaja jolta voi kysyä lukuvinkkejä, Norris listaa.

Kirjojen siirtelystä muihin töihin

Kirjastovirkailijoiden työajasta viidennes kuluu logistiikkaan eli kirjojen siirtelyyn paikasta toiseen niin yhden kirjaston sisällä kuin kirjastosta toiseen.

Kirjastojen tulevaisuutta leimaakin yhä enemmän automaatio. Se on todellisuutta myös keskustakirjasto Oodissa, painottaa johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Oodi
Keskustakirjasto Oodi avautuu yleisölle vuonna 2018.Antti Kolppo / Yle

– Meillä on tarkoitus pyörittää tätä tosi isoa, 10 000 neliön kirjastoa, joka on avoinna todella pitkään aamusta iltaan 50 hengellä. Se tarkoittaa sitä, että kaikki sellainen ojentelu, pakkaaminen ja kuorman purkaminen pitää saada mahdollisimman vähiin eli logistiikan pitää pelata.

Keskustakirjaston avaamisen yhteydessä on puhuttu työvoiman riittävyydestä. Näillä näkymin Helsinki ei aio palkata lisää kirjastovirkailijoita uuteen keskustakirjastoon, vaan toimintaa pyöritetään nykyisen kirjastohenkilöstön voimin.

Helsingissä on 37 kirjastoa ja niissä virkailijoita yhteensä 350. Tästä 350:n joukosta otetaan työntekijät keskustakirjastoon.

Jonkin verran työntekijöitä vapautuu Helsingin keskustassa sijaitsevasta Kirjasto 10:stä. Se sijaitsee aivan keskustakirjaston naapurissa, ja se suljetaan uuden kirjaston avautumisen myötä.

Varauksiin tarvitaan apua

Keskustakirjasto on niin iso, että Soininvaaran mukaan automatisointiin perustuvan logistiikan on toimittava tai muuten 50 hengen työvoima ei ehkä riitä.

– Ne ovat nämä kuuluisat rajapintaongelmat, mitkä ovat eri tietoteknisten järjestelmien välillä. Niitä nyt ratkotaan parhaillaan ja mietitään, mikä on se tapa, jolla siitä selvitään.

Helsingin Kallion kirjastossa lainaajat sanovat, että kirjastovirkalijoiden apua tarvitsee etenkin aineiston etsimisessä.

– Joskus jos en löydä jotain, mukavahan se on ihmisen kanssa keskustella, ei aina tarvitse koneen kanssa, toteaa Veera Pursiainen.

Heikki Nordman puolestaan kertoo, että varausten kanssa tarvitsee joskus apua.

– Niissä saattaa olla ongelmia, kun varauskäytäntö on muuttunut. Välillä nämä järjestelmät ovat jotenkin sekaisin, että siihen tarvitaan apua.

Helsingin keskustakirjastoon liittyen vielä ei ole tehty päätöksiä siitä, saako kirjastotoimi lisää rahaa. Tällä hetkellä Helsingin 37 kirjaston käyttömenot ovat vuodessa noin 36 miljoonaa euroa. Keskustakirjasto tarvitsee vuodessa noin kahdeksan miljoonaa, josta suurin osa menee vuokrakuluihin.