SPR yllättyi: Porissa majoitusta tarvinnut vain harva kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija

Punainen Risti avasi yhteistyössä Porin kaupungin kanssa kielteisen päätöksen saaneiden, laittomasti maassa olevien majoitustilat Veturitallien alueelle kesäkuussa.

turvapaikanhakijat
Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Carolus Manninen / Yle

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä on hakeutunut SPR:n järjestämään majoitukseen Porissa odotuksia vähemmän.

Punainen Risti arvioi etukäteen, että kesäkuussa Veturitallien alueelle avattua palvelua tarvitsisi 5–20 turvapaikanhakijaa kuukaudessa. Tähän mennessä avuntarvitsijoita on ollut kolmen kuukauden aikana vain 6–7, minkä lisäksi yksi perhe on ollut palvelun piirissä vaikka ei asu majoitustiloissa.

Majoitus on tarkoitettu ihmisille, joiden valitusprosessi kielteisestä turvapaikkapäätöksestä on käyty loppuun ja heidän vastaanottokeskuspalvelunsa ovat päättyneet. Majoituksen järjestäminen on kuntien vastuulla, Porissa kaupunki on ostanut palvelun SPR:ltä.

Päätökset viivästyneet

Punaisen Ristin Satakunnan-piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén arvioi, että vähäisen käytön taustalla on se, että turvapaikkapäätösten tekeminen on ollut hidasta ruuhkien takia. Hän odottaa, että kielteisen päätöksen saaneita tulee majoitukseen huomattavasti lisää lähikuukausien aikana.

– Ajatuksemme on, että syksyllä päätöksiä tulee enemmän. Osa päätöksen saajista ei myöskään välttämättä ole halunnut hakeutua palvelun piiriin. Katsotaan nyt, mitä syksy tuo. Tilanne voi muuttua, kun tulee kylmä, Ilén sanoo.

Laittomasti maassa olevien henkilöiden majoituksesta Porin kaupungille koituvat kustannukset ovat jääneet puoleen odotetusta eli vain noin 13 000 euroon kuukaudessa. Henkilökuntaa tiloihin on palkattu kaavailtujen kolmen sijasta vain yksi kokopäiväinen ja yksi puolipäiväinen työntekijä. Mukana on lisäksi kahdeksan vapaaehtoista.

Tilanne voi muuttua, kun tulee kylmä

Toiminnanjohtaja Paula Ilén

Ilénin mukaan osa majoittujista on tarttunut tai tarttumassa vapaaehtoisen paluun mahdollisuuteen. Osa pyrkii jäämään Suomeen.

Tavoitteena ehkäistä ongelmia

Hallitus on linjannut, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla laittomasti maassa oleskelevilla henkilöillä on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Valtio korvaa kunnille koituvat kustannukset täysimääräisesti.

Majoituksen tarkoituksena on taata paperittomille, laittomasti Suomessa oleville henkilöille välttämättömät perustarpeet. Tavoitteena on myös estää heidän joutumisensa ihmiskaupan uhreiksi tai muuten hyväksikäytetyiksi tai rikosten polulle.

Turun taannoisten, terroriteoksi epäiltyjen puukotusten jälkeen majoitustilojen turvatasoa ja vartioinnin määrää on SPR:n Paula Ilénin mukaan kasvatettu. Majoittujien kanssa on myös käyty keskusteluja, koska Turun tapaus aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa.

klo 8.53 Lisätty juttuun määritelmä asumispalveluita hakevien ihmisten taustoista