Merkel ja Macron painostavat Putinia ja Poroshenkoa Ukrainan tulitauosta

Saksan ja Ranskan johtajat eivät ole tyytyväisiä Ukrainan tilanteen kehittymiseen.

Ukrainan kriisi 2014
Venäjän-mielisten kapinallisten panssarivaunuja sotaharjoituksissa lähellä Itä-Ukrainan Luhanskissa 24. elokuuta 2017.
Venäjän-mielisten kapinallisten panssarivaunuja sotaharjoituksissa lähellä Itä-Ukrainan Luhanskissa 24. elokuuta 2017.Alexander Ermochenko / EPA-EFE

Saksa ja Ranska vaativat maanantaina Venäjältä ja Ukrainalta lisätoimia Ukrainan tulitauon toteuttamiseksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmaisivat huolensa siitä, ettei Itä-Ukrainan tilanne ole helpottunut merkittävästi ponnisteluista huolimatta.

Ranskan ja Saksan johtajat sopivat uuden tulitaukoyrityksen tukemisesta viime tiistaina puhelussaan Venäjän ja Ukrainan presidenttien Vladimir Putinin ja Petro Poroshenkon kanssa. Kestävä tulitauko olisi tullut voimaan uuden kouluvuoden alkuun.

Nyt maanantaina Merkel ja Macron sanoivat lausunnossaan, että tulitaukosopimusta rikotaan aivan liian usein ja välillä raskailla aseilla.

Minskin toinen tulitaukosopimus allekirjoitettiin Valko-Venäjällä helmikuussa 2015, mutta sopimus ei ole tuonut rauhaa Ukrainaan.

Ukrainan sodassa on kuollut noin 10 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen. Saksa ja Ranska ovat yrittäneet saada konfliktin osapuolet, Venäjän ja Ukrainan, sitoutumaan Minskin sopimukseen.

Venäjä on kieltänyt suoran osallisuutensa konfliktiin.

Lähteet: Reuters, AP