1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea teki ohjuskokeen Japanin yli

Japanissa on varoitettu kansalaisia ohjuksesta. Ohjus on Japanin yleisradion mukaan pudonnut mereen.

Pohjois-Korea esitteli ohjuksia sotilasparaatissa huhtikuussa. Kuva: How Hwee Young / EPA

Pohjois-Korea on ampunut ballistisen ohjuksen Japanin yli. Aggressiivisessa ohjuskokeessa maa laukaisi ohjuksen avaruuteen pääkaupungistaan Pjongjangista. Ohjus lensi Japanin yli noin puoliltaöin Suomen aikaa. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan ohjus hajosi kolmeksi palaseksi ja putosi mereen 1 180 kilometriä itään Hokkaidon saaresta.

Japanin hallituksen ohjusvaroitusjärjestelmä varoitti ihmisiä alueella ja kehotti varautumaan uhkan varalta. Japanin armeija ei yrittänyt ampua ohjusta alas.

Etelä-Korean asevoimien mukaan ohjus eteni 2700 kilometrin päähän lähtöpisteestään maanpinnalla. Korkeimmillaan se oli avaruudessa 550 kilometrin korkeudessa. Etelä-Korea sanoo tutkivansa ohjuskoetta yhdessä Yhdysvaltain kanssa ja on vahvistanut seurantaa ja valmistautumista, jos Pohjois-Korea jatkaa toimiaan.

Abe: "Japani suojelee kansalaisiaan"

Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoo, että Japani tekee kaikkensa suojellakseen kansalaisiaan. Maan halllituksen edustaja totesi, että Japani tekee "tarvittavat toimet" Pohjois-Korean toimien seurauksena. Hänen mukaansa ballistinen ohjus on ennakoimaton, vakava uhka, jonka Japani tuomitsee "vakavimmin sanoin".

Abe kertoo Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin olevan kanssaan samaa mieltä siitä, että painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan on lisättävä.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö kommentoi ohjuksen ampumista. Sen mukaan ohjus ei tuottanut uhkaa Pohjois-Amerikalle. Yhdysvaltain armeija on hankkimassa lisää tietoa ohjusiskusta.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu tiistaina

Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu myöhään tiistaina Pohjois-Korean takia. Koollekutsumista ovat pyytäneet Japanin lisäksi Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

Maanantaina julkaistussa, Pohjois-Korean YK-lähettilään Ja Song Namin turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaalle Egyptille osoitetussa kirjeessä maa haluaa, että neuvosto keskustelee Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoituksista alueella. Kirje on päivätty perjantaille.

– Provokatiivinen ja aggressiivinen yhteisharjoitus on bensan heittämistä liekkeihin tällaisella kriittisellä hetkellä Korean niemimaalla, jossa tilanne on kuin aikapommi, kirjeessä sanotaan.

Juttua korjattu 0.37: Asiasta kertoi Etelä-Korean, ei Pohjois-Korean uutistoimisto.

Lähteet: AP, Reuters, AFP