Analyysi: Kun tarkka juristi kohtasi suurisuun

USA:n ja Suomen presidenttien tapaaminen sujui Valkoisessa talossa ystävällisesti, mutta presidenttien persoonallisuus- ja tyylierot eivät jääneet epäselviksi.

Donald Trump
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

WASHINGTON Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai Valkoisessa talossa vieraanvaraisen vastaanoton. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näytti selvästi kuuntelevan Niinistöä. Trumpin halusta tavata Niinistö kertoo se, että Texasin ja Louisianan osavaltioita koettelevan ennennäkemättömän tulvakatastrofin keskellä Trumpilla oli aikaa tapaamiselle.

Kahden presidentin näkökulmaerot ovat päivänselvät. Presidentti Niinistö sanoi, että arktisen luonnon säilyminen on elintärkeää koko maailmalle. Suomen näkemyksen mukaan sekä luonto että liike-elämä voivat olla voittajia arktisen luonnon suojelussa.

Trump mainitsi kyllä Arktisen neuvoston ja kehui, kuinka Yhdysvallat tukee Suomen puheenjohtajuutta, mutta Trumpille arktinen alue näyttäytyy "taloudellisesti ja strategisesti merkityksellisenä alueena”. Arktisen neuvoston yhteydessä Trump ei maininnut ympäristöasioita sanallakaan. Tämä on tietysti luontevaa presidentiltä, joka on vetänyt maansa Pariisin ilmastosopimuksesta.

Niinistön kaltaiselle tarkalle juristille tiedotustilaisuuden tuskallisin hetki lienee ollut, kun presidentti Trump intoutui kehumaan Suomen ”valtavia kauppoja Boeingin F-18-hävittäjistä”.

Presidentin kansliasta kiirehdittiin heti tiedotustilaisuuden päätyttyä viestittämään, että Suomen hävittäjäkaupoista ei ole vielä lähetetty edes tarjouspyyntöjä. Presidentti Niinistö itse twiittasi ykskantaan Trumpin väitteen F-18-hävittäjien ostamisesta uutisankaksi.

Juristin tarkasti Niinistö täsmensi Trumpia jo heti kättelyssä presidentin työhuoneessa, kun Trump valitteli Suomen ja Yhdysvaltain epäsuhtaista kauppaa. Niinistö täsmensi, että kahdenvälisessä kaupassa Suomi on hyötyjän puolella, mutta suomalaisyritykset ovat paljon hanakampia sijoittamaan Yhdysvalloissa kuin amerikkalaiset yritykset Suomessa.

Presidenttien käyttämä kieli on hyvin erilaista. Trumpille moni asia on ”huge” tai ”fantastic”, kuten Suomen 100-vuotissyntymäpäivä. Niinistölle asiat ovat tärkeitä ja merkittäviä. Hän ei olekaan se, joka on luonnehtinut puhetyyliään ”truthful hyperboleksi”, totuudenmukaiseksi liioitteluksi.

Paikoin Trumpin suurisuiset ja räyhäkkäät ilmaisut saivat Niinistön nauramaan hyväntahtoisesti. Esimerkiksi silloin, kun Trump selvitti selvästi innostuen, että Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus on niin surkea, ettei Suomi olisi ikinä tehnyt sellaista sopimusta.

Persoonallisuus- ja tyylieroista huolimatta presidenttien tiedotustilaisuudesta jäi vaikutelma, että Yhdysvaltain ja Suomen suhteet ovat vankat ja nojaavat pitkään yhteistyön historiaan, joka ulottuu valtiojohtotasoa syvemmälle, tavallisten kansalaisten keskuuteen. Tämä yhteistyö tiivistyy entisestään, sillä 100-vuotislahjaksi Yhdysvallat antoi Suomelle puoli miljoonaa dollaria Fulbright-opiskelijoiden vaihto-ohjelmaan.

Juttua muutettu kello 22.12: Täsmennetty, että Trump ei maininnut ympäristöasioita Arktisen neuvoston yhteydessä. Muussa asiayhteydessä hän puhui aiheesta.

Lisää aiheesta:

Katso tästä Trumpin ja Niinistön koko tiedotustilaisuus – Transatlanttinen yhteistyö nousi keskiöön