1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Arkkipiispan vaaliin toinen ehdokas – Tutkija ja rovasti Heli Inkinen ehdolle

Inkisen mukaan sukupuolella on merkitystä myös arkkipiispan vaalissa.

vaalit
Heli Inkinen
Heli InkinenTimo Mäkipää

Ensi vuoden alussa pidettävä arkkipiispan vaali on saanut uuden ehdokkaan: Tutkijan ja rovastin Heli Inkisen. Asiasta ensimmäisenä kertoneen Kotimaa24-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Inkistä on asettunut tukemaan tähän mennessä runsaat 40 äänioikeutettua.

– Suhteellisen iso joukko kannattajia arkkihiippakunnasta ja muualta Suomesta pyysi minua ehdokkaaksi. Mietin asiaa ja päädyin siihen, että suostun. Keskeistä oli, että huomasin saavani kannatusta myös ihmisiltä, jotka eivät minua edes tunne, Inkinen sanoo Kotimaa24:lle.

Inkinen on tutkinut lehden mukaan muun muassa sukupuolen merkitystä työnohjauksessa, ja hän väitteli teologian tohtoriksi tutkimalla naisen tietä pappeuteen El Salvadorin luterilaisessa kirkossa.

– Kirkkohistorian ja työelämän tutkijana katson asioita gender-silmälasien läpi. Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa. Piispakunnassa ei ole pian yhtään naista, eikä koko piispainkokouksessa, kun asessorit eivät enää ole osa piispainkokousta. Tämä asetelma ei vastaa kirkon jäsenistön tai työntekijäkunnan kokoonpanoa, Inkinen sanoi lehdelle.

Inkisen tukijoiden lähettämän tiedotteen mukaan ehdokas opettaa tällä hetkellä Åbo Akademin ekonomian laitoksella johtamista. Hän on työskennellyt muun muassa kasvatuksen hiippakuntasihteerinä arkkihiippakunnassa sekä seurakuntalehtorina ja pappina Turun ja Kaarinan seurakunnissa.

Toinen ehdokas on kansanedustaja Ilkka Kantola

Aiemmin vaaliin on lupautunut entinen Turun hiippakunnan piispa Ilkka Kantola. Hän on SDP:n toisen kauden kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen.

Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa 2018. Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään helmikuun alussa 2018 (siirryt toiseen palveluun). Arkkipiispaehdokkaan on oltava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.

Juttua muokattu klo 9.10: Lisätty tietoja Heli Inkisen ammattinimikkeistä ja työtaustasta tiedotteen pohjalta.

Lue seuraavaksi