1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lepakot

Lepakoiden ja ihmisten kohtaamiset sisätiloissa ovat harvinaisia – isä totesi tytölleen: "Batman tuli kylään"

Asiantuntijan mukaan lepakoiden ja ihmisten kohtaamiset ovat niin harvinaisia, että niistä kannattaa ottaa ilo irti ja nauttia.

Lepakko sisätiloissa.
Pohjanlepakko löytyi kemiläisperheen vierashuoneesta.

Kemin Nällissä sijaitsevan omakotitalon asukkaat hieraisivat silmiään kun alakerran oleskeluhuoneen rahista riippui pieni karvainen eläin.

– Tyttö tuli sanomaan, että alakerran vierashuoneessa on joku musta karvainen joka liikkuu. Eihän me ensin uskottu, mutta pakko oli uskoa kun tytöllä alkoivat silmät kostua. Vaimo meni katsomaan ja tuli saman tien kertomaan, että totta se on. Siellä on lepakko, joka roikkui rahin kyljessä. Eli Batman tuli kylään, Eero Samanen muistelee ensikohtaamista lepakon kanssa.

Kun lajitunnistus oli tehty lepakoksi, Samanen soitti naapurilleen Taisto Saarelle ja pyysi kuvaamaan otusta. Yhdessä tuumin he tyhjensivät lasten leluämpärin ja laittoivat sen lattialle pudottautuneen lepakon päälle. Sitten he työnsivät varovasti paperin ämpärin alle ja näin lepakko oli satimessa.

Ulkona ”lepakkomiehet” Eero ja Taisto päästivät otuksen ämpäristä. Vaan lepakkopa ei lähtenytkään mihinkään vaan kiipesi ämpärin päälle ja aloitti kiljumisen sekä kovaäänisen naksuttamisen.

Seuraavaksi lepakko siirrettiin – kintaat kädessä – noin metrin korkeudelle pihakuusen oksalle.

– Siihen se jäi roikkumaan ja siitä se oli sitten hävinnyt. Olen asunut kuutisen vuotta tässä ja aika-ajoin olen nähnyt vuosien aikana parinkin lepakon lentelevän pihalla iltahämärässä, kertoo Eero Samanen.

– Minä olen asunut Nällissä 55 vuotta enkä ole koskaan nähnyt lepakoita. Ehkä mulla on vain niin paljon huonompi näkö, Taisto Saari virnuilee ja miehet räjähtävät nauramaan.

Lepakon täytyy hieman lämmittää itseään, että se pääsee lentämään.

Markku Lappalainen

Lepakko ei viihdy Lapin valoisissa öissä

Kyseessä oli Pohjanlepakko, joka eksyy harvoin asuntojen sisätiloihin, varsinkaan Lapissa.

– Loppukesästä nuoret lepakot lähtevät liikkeelle ja niitä tulee joskus sisätiloihinkin. Se on etelässä aika tavallista, mutta lepakkoon törmääminen pohjoisessa ja varsinkin sisätiloissa on aina erityinen tapaus ja sitä voi pitää harvinaisena, sanoo lepakoista tietokirjan kirjoittanut Markku Lappalainen.

Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakkolaji ja sitä tavataan Lapissakin silloin tällöin. Pohjoisimmat havainnot on Utsjoelta, Lappalainen muistelee.

– Ne kun ovat pimeän yön eläimiä niin Lapin valoisat kesäyöt varmaan rajoittavat osittain lepakkojen levittäytymistä pohjoisemmaksi. Lapissa tavatut yksilöt ovat usein olleet kypsän kesän vaeltajia ja sellaisia jotka elävät vähän hämärissä korpinotkoissa, hieman normaalia pimeämmissä paikoissa.

Lappalaisen mukaan lepakoiden ja ihmisten kohtaamiset ovat niin harvinaisia, että niistä kannattaa ottaa ilo irti ja nauttia.

Kuva: Taisto Saari

Avaa ulko-ovi tai kanna lepakko ulos

Syksyä kohti ja loppukesästä lepakot liikkuvat tavallista enemmän. Jos lepakko eksyy asutun talon sisätiloihin, se olisi hyvä ohjata ulos. Lappalaisen mukaan sisätiloissa lentävä lepakko ymmärtää usein lentää ulos kun vain avaa ulko-oven.

– Jos se taas kyhjöttää levolla jossain paikassa niin on hyvä laittaa hanskat käteen ja ottaa lepakosta kiinni hellävaraisesti. Niin ettei sen hentoja luita kuitenkaan riko. Silloin se varmaan vikisee ja pyristelee vastaan, mutta se on hyvä viedä ulos jonnekin suojaa antavaan paikkaan, esimerkiksi ulkorakennuksen seinustalle tai vaikka kuusen rungolle.

Kemissä lepakko siirrettiin sisätiloista ulos ämpärin avulla. Se ei kuitenkaan lähtenyt lentoon heti vaan vietti hetken aikaa ämpärin päällä vikisten ja väristellen. Lappalaisen mukaan kyse oli normaalista tilanteesta.

– Lepakon täytyy hieman lämmittää itseään, että se pääsee lentämään. Eli tässä tapauksessa se värisytti itseään ja lämmitti lihaksiaan, että pääsisi hyvin lentämällä karkuun.

Kuva: Taisto Saari

Suomessa elää 13 eri lepakkolajia. Lepakot ovat maailman ainoita lentäviä nisäkkäitä. Ne syövät hyönteisiä, joten ihmisten kannalta on suotuisaa jos lähistöllä asuu lepakoita. Yksi lepakko voi pyydystää jopa 2700 pikkuhyönteistä yhdessä yössä.

Lepakoiden havainnonti pelkillä silmillä ja korvilla on vaikeaa. Ne liikkuvat pimeässä ja ääntelevät ihmiskorvaan ulottumattomilla taajuuksilla.

Lepakot ovat suojeltuja eläimiä joiden tappaminen ja pyytäminen on lailla kiellettyä.