Hyppää sisältöön

Pipo on orvon linnunpoikasen turvakoti – vapaaehtoiset virkkaavat koukut suhisten apua pikkulinnuillle

Kaksi tervapääskyn poikasta kyyhöttää oranssissa pipossa. Pikkupääskyt ovat saaneet virkatun kesäkodin, joita on lähetetty Heinolan lintutarhalle jo yli sata.

Myssy on linnun turva
Myssy on linnun turva

Pesäpipon kaksikko on viimeinen tänä kesänä Heinolassa hoidetuista linnunpoikasista. Toinen tuotiin Mäntyharjulta ja toinen Mikkelistä, molemmat löytyivät orpoina pesistä.

Nyt ne on ruokittu jauhelihalla vahvoiksi nuoriksi linnuiksi ja lentoharjoitukset ovat sujuneet hyvin.

Heinolan Lintutarhan isäntä Olli Vuori pyysi Facebookissa heinäkuun puolivälissä pipoja pesiksi tarhalle hoitoon tuoduille linnunpoikasille. Lintutarhan ystävät vastasivat huutoon ja useita pipoja ilmestyi tarhalle heti seuraavana päivänä.

Niitä on tullut eri puolilta Suomea myös postin välityksellä. Nyt virkattuja pesiä on jo kaiken kokoisia ja värisiä.

Pienille linnunpoikasilla on pikkiriikkisiä kuppeja ja vähän isommille pesueille miehen pipon kokoisia majapaikkoja. Olli Vuoren mukaan poikaset viihtyvät pesäpipoissa, koska niillä on siellä turvallista ja lämmintä. Isossa tarhassa poikue eksyisi herkästi toisistaan ja pikkulinnut tuntisivat olonsa turvattomiksi.

Poikaset ovat pipossa kuin herran kukkarossa.

Olli Vuori

– Linnut ovat sosiaalisia ja hakevat turvaa toisistaan, etenkin pienenä. Poikaset ovat pipossa kuin herran kukkarossa, sanoo Vuori.

Pipot ovat myös lintujen ruokinnan kannalta helppoja. Koko paketin voi näppärästi siirtää paikasta toiseen. Osa Lintutarhan työntekijöistä on vienyt tiheästi ruokaa tarvitsevia poikasia jopa yöksi kotiinsa pesäpipossa.

Kun poikaset kasvavat sen verran, että ne tulevat orsille, pipon voi ripustaa kiinni orteen. Lentämistä harjoittelevat linnut pääsevät kätevästi piposta orrella, jossa niitä on helppoa ruokkia.

– Sitten pinseteillä kita auki ja ruokaa sisään. Silloinkin poikaset menevät yöksi mielellään pipoon nukkumaan.

"Koot voisivat olla sisähalkaisija 5 –20 cm. Pienten korkeus 5 cm ja suurten 20 cm ja välikoot siltä väliltä. Lankana käy puuvilla tai villa ym, kunhan langassa ei ole pitkiä "höytyjä", johon lintu voi jäädä kiinni ja sotkeutua. Malli ja värit luovuutenne mukaan, mutta pipon tulisi olla niin jämäkkä, että se pysyy pystyssä", kirjoitti Heinolan Lintutarha heinäkuussa Facebook-sivullaan. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Tuunaten piposta saadaan sopiva eläinlääkärireissulle

Osa käsityöharrastajista on paneutunut asiaan ja kehitellyt monikäyttöisiä pipoja, joita voi pesinnän lisäksi hyödyntää esimerkiksi eläinlääkärireissulla.

Jos lintua pelottaa eläinlääkärissä, pipo voidaan vetää linnun päähän.

Olli Vuori

– Eräässä pipossa on mukana kiristysremmit. Jos lintua pelottaa eläinlääkärissä, pipo voidaan vetää linnun päähän ja nauhat pistetään kaulan ympäriltä kiinni. Tällöin lintu rauhoittuu. Olemme saaneet hienoja ja todella toimivia tuotteita! 

Vuori esitti käsityöläisille toiveen, että pipoissa ei käytettäisi angoralankoja tai mitään muutakaan sellaista, mihin lintu voi jäädä jaloistaan kiinni tai hirttäytyä.

– Nämä asiat on huomioitu tosi hyvin. Kaikki vastaanottamamme pipot ovat tulleet tärkeään käyttöön.

Tervapääskyjen lisäksi pesäpipoissa on asustanut tänä kesänä haarapääskyjä, räystäspääskyjä, västäräkkejä, talitiaisia, harmaasieppo ja ainakin yksi kirjosiepon pesue. Isoimmat myssymajoituksessa olleet poikueet ovat olleet viisihenkinen haarapääskyn ja kuusihenkinen västäräkin pesue.

Pipoihin laitetaan poikasten alle talouspaperia tai jokin muu suojus, joka vaihdetaan noin tunnin välein, eli käytännössä aina kun poikaset ruokitaan.

Jotkut pipojen tekijät ovat leikanneet vauvanvaipoista tehtyjä suojuksia.

Olli Vuori

– Jotkut pipojen tekijät ovat leikanneet vauvanvaipoista tehtyjä suojuksia, kiittää Vuori.

Linnut ulostavat ahkerasti ja suojuksista huolimatta pesiä täytyy pestä melko usein. Sen vuoksi onkin hyvä, että varasto on suuri. Olli Vuori odottaakin lisää pipoja nyt syksyllä, kun käsityökerhot alkavat jälleen kokoontua.

Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Piposta maailmalle

Lintujen pesinnät ovat olleet myöhässä tänä kesänä. Olli Vuoren mukaan esimerkiksi tervapääskyn poikasia tuotiin lintutarhalle hoitoon vähemmän kuin tavallisesti, koska aikuisia lintuja tuli Suomeen kylmän alkukesän takia vähän. Osa saapuneista linnuista lähti sateen ja kylmien pohjoistuulten vuoksi pois kesken kesän.

Pesiin jäi orpoja poikasia, jotka kuolivat sinne, koska ainoastaan pieni osa poikueista löydettiin.

Hoitoon otettuja linnunpoikasia käydään lennättämässä heti, kun niiden kunto sen sallii. Ennen vapautusta lintuja lennätetään suunnilleen joka toinen päivä, jotta niiden siipilihakset vahvistuvat.

Tervapääsky voi viettää koko talven meren päällä, missä ei ole maata lähimaillakaan.

Olli Vuori

– Tervapääsky on täysin ilmaan sopeutunut lintu. Nykyteknologia on paljastanut, että tervapääsky voi viettää koko talven meren päällä, missä ei ole maata lähimaillakaan. Ne ovat mystisiä lintuja. Lentomestareita, sanoo Olli Vuori kahdesta oranssissa pipossa torkkuvasta linnunpoikasesta. 

Tervapääskykaksikko vapautettiin heti seuraavana päivänä. Olli Vuori kertoo, että ne lähtivät reippaasti lentoon pilvisessä säässä. Jos kaikki menee hyvin, ne karistavat Suomen koleuden heti siipisulistaan ja lennähtävät talveksi ulkomaille. Oranssi pipo viikataan pesun jälkeen hyllylle odottamaan ensi kesän poikasia.

Kuva: Johanna Talasterä / Yle