Hyppää sisältöön

Oikeudenkäynti uusnatsistisen järjestön lakkauttamisesta alkoi – liikkeen johtohahmo Ylelle: "Väkivalta on ollut reaktiivista"

Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Vastarintaliike kiistää, että väkivalta kuuluisi sen toimintaan.

Vastaajien asianajaja Tommi Koivistoinen (vas.) ja Vastarintaliikkeen johtohahmoihin kuuluva Antti Niemi valmisteluistunnossa Pirkanmaan käräjäoikeudessa (oik.). Kuva: Päivi Happonen / Yle

Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista koskevan kanteen käsittely on alkanut tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Poliisihallitus vaatii, että järjestö lakkautetaan, sillä se katsoo sen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan "väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa".

Poliisihallituksen kannetta ajava Markku Fredman kertoi kanteen taustoista Ylelle Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

– Lainvastaisuuden osalta keskeisiä tässä ovat väkivaltaisuudet, joita järjestön tilaisuuksissa on ilmennyt, ja hyvän tavan vastaista on heidän verkkosivuillaan levitettävä propaganda. Meidän käsityksemme mukaan se on rasistista, antisemitististä ja maahanmuuttovastaista ja siellä panetellaan eri tavoin ajattelevia ihmisiä.

Keskustelu lakkauttamisesta alkoi, kun Vastarintaliikkeen aktiivi Jesse Torniainen tuomittiin kahden vuoden vankeuteen Helsingin rautatieaseman läheisyydessä tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Tapaus etenee hovioikeuteen, sillä syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon.

– Ehkä kuuluisin on tämä Helsingin asema-aukiolla viime syyskuussa tapahtunut törkeä pahoinpitely. Sitten on Jyväskylässä tapahtunut mellakkatyyppinen tilanne ja Jyväskylässä on aiemmin ollut myös kirjastopuukotukseksi kutsuttu tapaus, Fredman sanoo.

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen. Pohjoismainen Vastarintaliike ei ole rekisteröitynyt yhdistykseksi, mutta poliisihallitus katsoo, että se on aatteellisesti toimiva, rekisteröimätön yhdistys. Poliisihallituksen mukaan yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voi kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä.

– Yhdistyslain mukaan myös rekisteröimätön yhdistys voidaan lakkauttaa, Fredman sanoo.

Hän uskoo, että olennaisimmaksi kysymykseksi oikeudenkäynnissä muodostuu se, ovatko väkivaltaisuudet olleet osa Vastarintaliikkeen toimintaa.

Vastarintaliike kiistää: Väkivalta ei kuulu toimintaamme

Pohjoismainen Vastarintaliike vastustaa lakkauttamista. Se kiistää poliisihallituksen perusteen olennaisesta lakien ja hyvien tapojen vastaisesta toiminnasta.

Se vetoaa muun muassa siihen, ettei sen johtavia aktivisteja ole tuomittu kunnianloukkauksesta, rikokseen yllyttämisestä tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Liikkeen Suomen-johtaja Antti Niemi kiistää, että väkivalta kuuluisi liikkeen toimintaan.

– Se on monessa julkaisussa kielletty ja ainoastaan itsepuolustukseksi hyväksytään, Niemi sanoo.

Miksi väkivaltaa on kuitenkin ilmennyt?

– Ehkä tässä ovat asenteet kovenemassa kaikilla, mutta emme ole aloittaneet mitään väkivaltaa, Niemi kiistää.

– Osa tuomioista ei ole lainvoimaisia, osa tuomioista ei liity mitenkään liikkeeseen. On tapahtunut lähinnä jossain vapaa-ajalla. Kaikki väkivalta on ollut reaktiivista [reaktio johonkin]. Me emme hae väen väkisin väkivaltaisiin tilanteisiin, se ei kuulu meille, hän sanoo.

Asema-aukion tapahtumista on kerrottu, että uhri on ensin sylkäissyt kadulle ja tämän jälkeen häntä on potkaistu. Oikeuttaako maahan sylkeminen sitten käyttämään väkivaltaa?

– Voi joissakin tapauksissa olla, mutta en ole mikään asianajaja tai tuomari, joka pystyy sen sanomaan, Niemi sanoo.

Asema-aukion pahoinpitelystä käräjäoikeudessa tuomittu Jesse Torniainen sai pian tuomionsa jälkeen Vastarintaliikkeeltä aktivistipalkinnon. Tuliko se pahoinpitelystä?

– Ei. Se tuli hänen pitkäaikaisesta toiminnastaan muun muassa toimituksessa.

Pääkäsittely myöhemmin syksyllä

Lakkauttamiskanteen pääkäsittely pidetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa lokakuussa. 

Jos tuomioistuin toteaa järjestön toiminnan yhdistyslain vastaiseksi, sen toiminta lakkautetaan. Tällöin esimerkiksi järjestön jäsenhankinnasta ja varainkeruusta tulisi laitonta.

Lue lisää aiheesta:

.
.